Erős földrengés Irak és Irán határán

2017. november 14., kedd, Világfigyelő
Legkevesebb 407 ember vesztette életét az Irán és Irak határvidékét sújtó vasárnapi földrengésben – írja a BBC. A halálos áldozatokon túl körülbelül 6700-an megsérültek a Halabdzsa iraki várostól 31 kilométerre éjszaka bekövetkezett 7,3-as erejű földmozgásban, amelyet egész Irakban és még Izraelben is lehetett érezni.
  • Mentőcsapat tagjai az iráni Szárpuli Záháb településen FOTÓ: POURIA PAKIZEH / ISNA / AFP
    Mentőcsapat tagjai az iráni Szárpuli Záháb településen FOTÓ: POURIA PAKIZEH / ISNA / AFP

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a rengés fészke a kicsinek számító 23 kilométeres mélységben volt, ami hozzájárult ahhoz, hogy nagy pusztítást okozzon. Az MTI beszámolója szerint a földmozgást még a Földközi-tenger partján is érezni lehetett. Több mint száz utórengés történt, köztük több meghaladta a 4-es erősséget.
A katasztrófa leginkább Irán északnyugati részét, Kermánsáh tartományt sújtotta, a legnagyobb kárt elszenvedő város Szárpuli Záháb, de további 13 iráni tartományban is érezték hatását. Az országban az eddigi jelentések szerint 328-an haltak meg, és 3950 a sérültek száma. A rengés földcsuszamlásokat is előidézett Iránban, amelyek nehezítik a mentést – jelentette az iráni állami tévé. Több mint 70 ezer embernek kell szükségszállásra költöznie – közölte az iráni vörös félhold.
Irakban az északi, főleg kurdok lakta régiót sújtotta a rengés, azon belül főleg Darbandihán, Halabdzsa, Erbíl és Duhok várost. Legkevesebb heten haltak meg, a sérültek számát pedig 535-re tette az iraki belügyminisztérium.
Sok lakos a szabadban töltötte az éjszakát mindkét országban a további rengésektől való félelmében. A Guardian beszámolója szerint a mentőcsapatok egész éjszaka dolgoztak, túlélők után kutatva az összeomlott épületekben. Hivatalos közlések szerint az áldozatok száma várhatóan növekedni fog. „Még mindig vannak emberek a törmelékek alatt” – mondta Kermánsáh tartomány alelnöke.
A földmozgás Törökországban is érezhető volt, de onnan nem érkeztek hírek áldozatokról. Hétfőre virradóra a világ más tájain is rázkódott a föld. Japántól 351 kilométerre egy 5,8-as erejű földrengést, míg Costa Rica partjaitól 16 kilométerre egy 6,5-ös erősségű földmozgást mértek. Japánban nem okozott károkat a földrengés. Costa Rica esetében egyelőre nem tudni, hogy voltak-e komolyabb károk, de cunamiriadót nem rendeltek el.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 160
szavazógép
2017-11-14: Világfigyelő - :

Az Európai Parlament elnöke: Megduplázná az uniós költségvetést

Az eddigi 140 milliárd eurónak a duplájára, 280 milliárd euróra kell emelni az Európai Unió éves költségvetését az Európai Parlament elnöke szerint. Antonio Tajani a Berliner Morgenpost német lapban tegnap megjelent interjúban kiemelte, hogy a 140 milliárd euró a tagállamok összesített hazai össztermékének (GDP) egy százalékát sem éri el. Ez nem elég az EU feladatainak ellátásához.
2017-11-15: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Lelkünk mély fájdalmával, Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy
RÉTYI JÓZSEF
nyugalmazott mezőgazdasági technikus
szíve életének 87. évében 2017. november 12-én türelemmel viselt betegség után megszűnt dobogni.
Temetése a református egyház szertartása szerint 2017. november 15-én, szerdán 14 órakor lesz a családi háztól.
Ezt követően az uzoni református temetőben helyezzük örök nyugalomra.
A gyászoló család
4302527