Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Egyre agresszívebb fatolvajok

2017. november 17., péntek, Belföld

Egyre kiszolgáltatottabb helyzetben vannak a néha 1200 hektárnyi területért is felelős erdészek, szinte naponta hallani bántalmazásukról szóló híreket, s a tél közeledtével tovább nőhet a támadások aránya. A Maros Megyei Erdészeti Hivatalnál az idén tíz erdész mondott fel, részben azért, mert úgy érezték, hogy nem tudnak helytállni a mindennapi fenyegetések közepette. Adrian Pârlea, a Maros Megyei Erdészeti Hivatal sajtószóvivője szerint ennek oka, hogy idén az erdészek a rendőrök és csendőrök segítségével lépnek fel a fatolvajok ellen, és „több kárt okoznak nekik”, mint eddig. Olyan is volt idén Marosludason, hogy az erdőben elkobozták a szekeret és a láncfűrészt, s másnap a fatolvajok a városban megverték az erdészt. A törvény előírásai szerint az erdészek, amennyiben 5 köbméternél kevesebb illegálisan kivágott és szállított fát találnak valakinél, pénzbírságot róhatnak ki. Ennek értéke 1000–5000 lej között van, és elkobozhatják az illetőnél talált fát, szekerét, autóját, fejszéjét, láncfűrészét. Ha annál nagyobb mennyiségű fát szállít hivatalos iratok nélkül, bűnügyi pert indítanak ellene. Adrian Pârlea szerint a büntetéseket legtöbb esetben nem tudják behajtani, mert a tetten ért fatolvajok többsége szociális segélyből él. (Székelyhon)

BIRKÁK ZAVARJÁK A KATONAI BÁZIST. A deveşelui katonai bázis környékén legelő birkák zavarják azokat az amerikai katonákat, akik őrzik az Aegis Ashore irányított lövedékeket elhárító rendszert, ugyanis az állatok az egységet körülvevő kerítéshez érve beindítják a riasztókat. Deveșelu és Stoienești helyi hatóságai már néhány éve próbálják elköltöztetni a karámot, de az már azelőtt ott volt, mielőtt az amerikaiak elkezdték a munkálatokat, és a tulajdonos csak akkor hajlandó elköltöztetni állatait, ha juttatást kap cserébe a román államtól. A birkák karámját 2008-ban építették és most 30 méterre fekszik a katonai bázistól. A tulajdonos, a helyi hatóságok és védelmi minisztérium között jelenleg is folyik a pereskedés. Románia 2011-ben döntött úgy, hogy befogadja az amerikaikat, és a bázisépítési munkálatok 2013-ban kezdődtek. Ugyancsak 2013-ban törvény született, amely kijelölt egy biztonsági zónát a bázis körül, ennek értelmében minden olyan létesítményt, amely a bázis köré épül, engedélyeznie kell a védelmi minisztériumnak. A tulajdonos abban bízik, hogy kártérítést kaphat a karám lebontásáért. (Transindex)
KÉSETT A FELÚJÍTOTT VAGON. Rosszul sikerült az első útja annak az állami tulajdonban levő személyvagonnak, amelyet a Román Vasúttársaság szakszervezetének tagjai saját pénzükből, illetve adományokból újíttattak fel. Az ünnepi hangulatot az állami társaságnál „hagyományos” tényező rontotta el, a szerelvény ugyanis egy órát késett. A korszerűsített, másodosztályú vagont is magában foglaló, Szatmárnémeti és Bukarest közötti gyorsvonatnak a menetrend szerint 7.50-re kellett volna megérkeznie Nagyváradra, ahol sajtótájékoztatón mutatták volna be a kocsit, illetve számoltak volna be felújításának körülményeiről, a szerelvény azonban 8.50-re futott be az állomásra. Így, miközben a szakszervezet gyakorlatilag elvégezte azt a feladatot, amely az állami társaság kötelessége lett volna, a vállalat az alapvető elvárásoknak sem tudott eleget tenni. (Krónika)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2017-11-17: Belföld - :

Hány rab szabadult?

Az Országos Börtönigazgatóság tegnapi közleménye szerint 674 személyt engedtek szabadon, amióta hatályba lépett a törvény, mely lehetővé teszi, hogy minden embertelen körülmények között eltöltött harminc nap után hat napot elengedjenek a büntetésből.
2017-11-17: Közélet - Iochom István:

A jövő energiaforrása: a biomassza (Esztelnek)

A szeptember elején Gelencén megtartott tanácskozás folytatásaként tegnap délelőtt Esztelneken zajlott a zöldenergia felhasználásáról szóló konferencia, amit terepszemle előzött meg. Vajda Lajos, a sepsiszentgyörgyi Green Energy Egyesület és a Biomassza Innovációs Klaszter elnöke, Bartha Sándor sepsiszentgyörgyi kazánépítő vállalkozó, valamint a község elöljárói, önkormányzati képviselői és energiafűz-termelők, a tanácskozás előadói a ferences kolostort és a Nagy Mózes-iskolát látogatták meg.