Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Florea is hiányolja a helyi autonómiát

2017. november 18., szombat, Belföld

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere azt nyilatkozta tegnap: a de­centralizáció és a helyi autonómia hiánya okozza, hogy kevés európai pénzt hív le az ország. „A decentralizáció és a helyi autonómia megvalósításának még a legenyhébb szándéka sincs meg. Az emberek azt szeretnék, hogy a döntéseket az ő szintjükhöz minél közelebb hozzák meg, (...) és ennek hiánya okozza az uniós alapok lehívásának hatalmas kudarcát. Az autópályák maradjanak Bukarest adminisztrálásában, de minden pénzt lehívnánk, ha a regionális utakra, hidakra mi pályázhatnánk (...) Nagyszebennel, Brassóval, és nem Bukarestben tartanák ezeket, hogy valaki játsszon velük.

 

A fejlődést a decentralizáció hiánya akadályozza” – véli Florea. A polgármester sérelmezte: túl azon, hogy a fővárosban nem veszik figyelembe a helyi közigazgatásoktól érkező javaslatokat, olyan jogszabályokat hoznak, amelyek a folyamatban lévő munkálatok befejezését is akadályozzák. Ugyanezt kifogásolta egy hónapja Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, aki szerint Kolozsvár infrastrukturális fejlődését a kormány akadályozza azzal, hogy nem indítja el a körgyűrű megépítésének projektjét. (Főtér)
KORCSOLYAPÁLYA A MÁTYÁS-SZOBOR KÖRÜL. A törvényesség és az illegalitás határán egyensúlyoz a Kolozsvár főterén építés alatt álló karácsonyi vásár, illetve az ehhez tartozó, a helyiek egy része körében felháborodást kiváltó, a Mátyás-szoborcsoport körül kialakított korcsolyapálya. A létesítményre sem műemlékvédelmi, sem építési engedélyt nem adtak ki, ugyanis a teret egy három cégből álló csoportnak öt évre bérbe adó polgármesteri hivatal nem kötelezte ezek igénylésére a vállalkozókat. Kolozsi Tibor szobrászművész, a Mátyás-szoborcsoport restaurálási projektjének vezetője felhívta a figyelmet: műemlékvédelmi szempontból arra kell fokozott figyelmet fordítani, hogy a korcsolyapálya lebontásakor az olvadás miatt keletkező vízmennyiség ne a műemlék környékén folyjon el. (Krónika)
ELTŰNT A BÉRELT AUTÓVAL. Eltűnt az egyik székelyudvarhelyi autóbérlő gépkocsija. A rendőrségi információk szerint egy 37 éves Szatmár megyei férfi két napra bérelte ki a járművet, de a határidő után mind ő, mind az autó eltűnt. A rendőrség nyomozást indított és elfogatóparancsot adott ki a gyanúsított ellen. Az ügyben egyébként nem lopás címén indult eljárást, mivel nem lopásról, hanem bizalommal való visszaélésről van szó. Ez esetben az elkövető a tulajdonos beleegyezésével jut a tárgy birtokába, majd megtagadja annak visszaszolgáltatását. (Székelyhon)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2017-11-18: Világfigyelő - :

Halasztott a belga bíróság (Katalán válság)

December 4-ére halasztotta döntését az illetékes bíróság a Belgiumban tartózkodó öt korábbi katalán vezető ügyében – közölte Carles Puigdemont leváltott elnök ügyvédje tegnap délután Brüsszelben.
 
2017-11-18: Belföld - :

Fontos az erdélyi párbeszéd

A románok és magyarok egymásrautaltságáról beszéltek a nagyváradi polgármesteri hivatal dísztermében egy tegnap szervezett konferencia román és magyar előadói.