Párhuzamos porhintés

2017. november 20., hétfő, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó
„A párhuzamos és törvénytelen állam” volt a leggyakrabban ismételt kifejezés az SZDP országos végrehajtó bizottságának pénteken felolvasott hivatalos állásfoglalásában. A legnagyobb román párt vezetői herkulesfürdői összejövetelükön szabályos hadüzenetet fogalmaztak meg egy pontosan körül nem határolt fogalom ellen, amely állításuk szerint akadályozza őket áldásos munkájukban.
Mondták ezt éppen a rekord gazdasági növekedésről zengedező, igen rövid és általánosságokra korlátozott „tevékenységi mérleg” bemutatása után, amely gondosan elkerült minden kényes kérdést: az élelmiszerek, energia, hitelek drágulásáról, az átadási határidőket évekkel túlhaladó autópályákról és a tavalyi választási kampányban már másodszor megígért, ám az alapkőletételig sem jutott regionális kórházakról egy árva szó sem esett. Az egész közlemény – a megszabott terveket fölülmúló teljesítménnyel és a háttérből keresztbe tevő homályos erőkkel – rendkívül emlékeztet a Ceauşescu-korabeli hivatalos szövegekre: a diktatúrában is folyton aranykorról beszéltek, noha a lakosság nyomorgott. Pártunk és kormányunk akkor is a lehető legjobb volt, bírálni pedig csak az állam ellenségeit lehetett zavaros célozgatásokkal.
A ködösítés dacára tudja mindenki, hogy miről beszél a kommunista párt mai utódja: a kormánykoalíció sokszor és sokat emlegeti a hírszerző szolgálat és a korrupcióellenes ügyészség összefonódását, és ez a páros árnyékhatalom Klaus Iohannis államfő odasorolásával hármasra bővült. Az is világos, hogy a szociálliberális szövetség – élén a már fogvicsorgatva küzdő Liviu Dragneával – mindent meg fog tenni az ellenőrzése alól kiszabadult ügyészek és Iohannis félreállítására: utóbbit alkotmányellenességgel vádolják, tehát felfüggesztésére készülnek. Nagy buzgalmukban még azt sem veszik észre, hogy a parlamenti felügyelet alatt álló titkosszolgálat hibáztatása a kezükben levő törvényhozói többség inkompetenciájáról árulkodik.
Céljuk persze nem az, hogy megszabadítsák az országot a párhuzamos és illegitim államtól (pedig kellene, mert tagadhatatlanul léteznek koncepciós ügyek): inkább magukat próbálják kihúzni a büntetőperek szorításából. A román politikai körök a törvényszegő ügyeskedők gyűjtőhelyei és az SZDP erőlködéséből pontosan az látszik, amit takarni igyekeznek: hogy a zavartalan szabadrablást akarják biztosítani saját maguknak. Valójában a hatalom birtokosai élnek párhuzamos világban, és nem csupán az egészségtelen gazdasági helyzet makacs tagadása miatt, hanem mert ők azok, akik egy párhuzamos állam létrehozásán dolgoznak, egy olyan rendszer megteremtésén, amelyben törvényen, azaz felelősségre vonáson kívül maradva folytathatják nagyszabású (Dragnea legújabb pere 21 millió euró elsikkasztásáról szól, amit mi, törvénytisztelő polgárok fizetünk ki) üzelmeiket. Erre irányul az „igazságszolgáltatási reform” is. A csatakürtöt megfújták, támadás indul!
Cikk megjelenési időpontja: 2017-11-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2017-11-20: Sport - :

Tíz góllal nyert a Bodok (Minifoci)

 Az éllovas Bodok meggyőző játékkal könnyed sikert ért el a sepsiszentgyörgyi öregfiú minifoci-bajnokság hatodik fordulójában, miután tíz gólt szerzett a sereghajtó Téglás Panzió ellen.
2017-11-20: Közélet - Nagy D. István:

Szeretetcsomagok szerény hajlékokba (Szegények világnapja)

Többek között a mikóújfalusi és az oltszemi roma közösségeket keresték fel tegnap a szegények világnapja alkalmából a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei tisztálkodószereket tartalmazó csomagokat osztva szét a rászorulóknak. A szervezet képviselői – Dénes Mihály országos elnök, valamint Tischler Ferenc főtitkár vezetésével – a nap folyamán sepsiszentgyörgyi szegény sorsú nagycsaládosokat is felkerestek élelmiszercsomagokat juttatva nekik.