Szegények világnapjaSzeretetcsomagok szerény hajlékokba

2017. november 20., hétfő, Közélet
Többek között a mikóújfalusi és az oltszemi roma közösségeket keresték fel tegnap a szegények világnapja alkalmából a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei tisztálkodószereket tartalmazó csomagokat osztva szét a rászorulóknak. A szervezet képviselői – Dénes Mihály országos elnök, valamint Tischler Ferenc főtitkár vezetésével – a nap folyamán sepsiszentgyörgyi szegény sorsú nagycsaládosokat is felkerestek élelmiszercsomagokat juttatva nekik.
  • Oltszemen tisztálkodószereket osztottak a rászorulóknak. A szerző felvétele
    Oltszemen tisztálkodószereket osztottak a rászorulóknak. A szerző felvétele
A két furgonból álló menet a szervezet sepsiszentgyörgyi és mikóújfalusi önkénteseivel kevéssel fél tíz után érkezett az oltszemi speciális iskolával átellenben álló szegényes házcsoporthoz, ahonnan rövid idő alatt kisebb-nagyobb csoportok rohanták meg őket. Az önkéntesek türelemmel fogadták őket, mindenkinek jutott a tisztálkodószerekből. A közösség tagjai a kezdeti roham után már egymást csitítgatták, sőt, igyekeztek megelőzni, hogy bárki is visszaéljen a segítséggel, esetleg újabb adag csomagért visszatérjen. Szerényebb, hangosabb köszönések, hálálkodások is elhangzottak. „Jó érzés, hogy valaki ránk, szegényekre, szerencsétlenekre is gondol” – állapította meg távozóban az egyik édesanya kisgyerekével karján.
A következő állomás Mikóújfalu volt, itt már kevesebben járultak a furgonokhoz, rendezetten, sorban, és csendben szóltak a szomszédoknak is, akik lassan előkerültek. Minden egyes csomagot hálálkodás kísért. A roma közösség tagjain kívül a szolgálat önkéntesei két szegény sorsú, sokgyerekes családot is felkerestek, a legutolsó szerény faházban összesen nyolc kisgyereknek sikerült mosolyt csalni az arcára.
Dénes Mihály az akció kapcsán elmondta, szervezetük a római katolikus egyház által első alkalommal meghirdetett szegények világnapja felhíváshoz csatlakozott ily módon. Az egyház legfőbb vezetője, Ferenc pápa tavaly, az irgalmasság szentéve végén hirdette meg ezt a világnapot azzal a céllal, hogy a keresztény közösségek az egész világon egyre inkább Krisztus szeretetének konkrét jelei legyenek a szegények és rászorulók számára. Dénes Mihály rámutatott: természetesen az év során nem csak egy nap kellene irgalmasságot, segítőkészséget mutatni a rászorulókkal szemben, ezért eldöntötték: a még rendelkezésükre álló csomagokat egy következő hétvégén eljuttatják azokhoz, akiket most nem sikerült felkeresniük. Kis gesztus ez, de még mindig több a semminél, „mi is kaptuk, ezért kötelességünk továbbadni azoknak, akiknek tényleg szüksége van rá” – fogalmazott az elnök.
Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat országos főtitkára rámutatott, a két település roma közössége mellett Sepsiszentgyörgyön hét sokgyerekes, nehéz körülmények között élő családot kerestek fel élelmiszer-adományokkal, illetve fokozottabban odafigyeltek a hajléktalanokra, főleg azokra, akik nem élnek a szolgálat által biztosított segítséggel, például nem keresik fel a menhelyet. Országos szinten tizenhét településen szervezték meg a megmozdulást.
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 62
szavazógép
2017-11-20: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Párhuzamos porhintés

„A párhuzamos és törvénytelen állam” volt a leggyakrabban ismételt kifejezés az SZDP országos végrehajtó bizottságának pénteken felolvasott hivatalos állásfoglalásában. A legnagyobb román párt vezetői herkulesfürdői összejövetelükön szabályos hadüzenetet fogalmaztak meg egy pontosan körül nem határolt fogalom ellen, amely állításuk szerint akadályozza őket áldásos munkájukban.
2017-11-20: Belföld - :

Megtalálni a közös hangot (Román–magyar párbeszéd)

A románok és magyarok egymásra utaltságáról beszéltek a Nagyvárad Polgármesteri Hivatalának dísztermében tartott pénteki konferencia román és magyar előadói. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Reconstructio Egyesület által szervezett konferencia résztvevői arra a kérdésre keresték a választ, hogy Erdély és Románia egyesülésének küszöbönálló centenáriuma esélyt vagy veszélyt jelent-e a román–magyar kapcsolatokban.