Megoldást keresnek a botfalusi cukorgyár megmentésére

2017. november 21., kedd, Gazdakör
A botfalusi cukorgyár a világpiacon érvényes alacsony árak miatt nem tudja haszonnal értékesíteni termékét, a bevételek hiányában pedig nem képes kifizetni a termelők által leszállított répát. Lehetséges megoldások feltérképezésére szerveztek az elmúlt héten fórumot a megyei tanács gyűléstermében.
  • Megmentenék a botfalusi cukorgyárat. Forrás: a cukorgyár honlapja
    Megmentenék a botfalusi cukorgyárat. Forrás: a cukorgyár honlapja
Az összejövetelt a prefektúra, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) és a mezőgazdasági igazgatóság kezdeményezte, a cukorrépa-termelő gazdák mellett jelen volt a cukorgyár, a mezőgazdasági minisztérium képviselete is.
A cukorrépa-termesztés „őshazája” Kovászna és Brassó megye, megoldást kell találni, hogy tovább működhessen a botfalusi cukorgyár, s arra is, hogy ne kerüljön idegen kézre – hangzott el. Rossz példaként említették a nagyváradi cukorgyár esetét: külföldi befektető vásárolta fel és hamarosan be is zárja.
Az agrártárca nem tudja direkt módon segíteni a cukorgyárat, de lehetőséget jelentene, ha egy bank állna az egység mögé, és a kritikus időszakokban kedvezményes hitelekkel segítené – vázoltak egy lehetséges megoldást. A hitel összegéből lehetne kifizetni a termelőket, a cukrot pedig csak kedvező piaci körülmények között értékesíteni. Néhány évvel korábban a botfalusi cukorgyár a csőd  szélére került, átszervezés alatt áll – ez viszont pillanatnyilag kérdésessé teszi hitelképességét.
Jelenleg 1,8 lej a cukor nagybani ára, ez messze a termelési költség alatti. Ahhoz, hogy nyereséges legyen az előállítása, legalább 2,3 lejes áron kellene értékesíteni. Az alacsony cukorár általában a betakarítás kezdésétől a következő év első pár hónapjáig tart, általában április–májusban emelkedik a nagybani ár.
Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, tavalyhoz képest idén nőtt a megyében a cukorrépások területe. Tavaly 1700 hektáron termeltek cukorrépát a háromszéki gazdák, idén 1990 hektáron. Ez viszont még mindig kevés a 2012–2014-es évekhez ké­pest, amikor elérte a 3500 hektárt. A csúcsot követő hirtelen csökkenés épp a botfalusi cukorgyár csődközeli helyzetének és fizetésképtelenségének volt az ered­ménye.
A botfalusi cukorgyárat 1889-ben építették. Jelenleg 780 nagy farmtól, illetve 1200 kistermelőtől vásárolja fel a cukorrépát Brassó és a szomszédos megyékből. 320 állandó alkalmazottal dolgozik. A műszaki fejlesztések eredményekén jelenleg az Európai Unió harmincadik cukorgyáraként tartják nyilván a cukorrépa-feldolgozás hatékonyságát illetően.
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 53
szavazógép
2017-11-21: Jegyzet - Pálmai Tamás:

Ide ember kell

Ide ember kell, nem más – mondta Ízing Laci házigazdánk. Tatán mai világunk akadályaira célozván. Sokszor beszélgettünk már e témáról: nemcsak az az egy óra tesz hiteles emberré, kereszténnyé, amit a templomban töltesz, hanem az a maradék 167, amelyből egy hét áll. Azaz ahogyan élsz, léted minden órájában, hetében, percében.
2017-11-21: Gazdakör - Bokor Gábor:

Elégedetlenség a kifizetési ügynökségnél

Elégedetlenek az új pénzügyi törvényből adódó, várható fizetéscsökkentésekkel a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) alkalmazottai. Számításaik szerint fizetéseik 700–2800 lejjel csökkennek, ugyanis a bérezési törvény értelmében pluszjuttatásaikat 75 százalékról 25 százalékra csökkentik.