Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A bíróság elutasította Dan Tanasă keresetét

2017. november 29., szerda, Belföld

A bukaresti táblabíróság elutasította azt a keresetet, amelyben bírósági úton kötelezte volna a kormányt Románia Hivatalos Közlönye magyar nyelvű kiadásának beszüntetésére a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC). A per részleteiről tegnap tájékoztatta a táblabíróság sajtóosztálya az MTI-t.

  • Dan Tanasă legújabban az Elfeledve Románia szívében című könyvével járja az országot, melyben – azt állítja – a Hargita és Kovászna megyében élő, diszkriminált románok ügyeit tárja nyilvánosság elé
    Dan Tanasă legújabban az Elfeledve Románia szívében című könyvével járja az országot, melyben – azt állítja – a Hargita és Kovászna megyében élő, diszkriminált románok ügyeit tárja nyilvánosság elé

A Dan Tanasă blogger által vezetett egyesület 2015-ben perelte be Románia miniszterelnökét, a kormányt, a kormányfőtitkárságot és a kormányfőtitkárt a Romániában elfogadott törvények, kormányhatározatok, elnöki rendeletek szövegét magyarul is publikáló hivatalos közlöny kiadásának megszüntetését kérve. A táblabíróság a november 9-én kimondott ítéletében formai okokra hivatkozva utasította el a keresetet. Az ítélet nem jogerős, a kézbesítés utáni 15 napon belül fellebbezni lehet ellene.
Az egyesület többek között azzal érvelt keresetében, hogy Románia egyetlen hivatalos nyelve a román, és ebből fakadóan a kormány semmilyen más nyelven nem adhatja ki a hivatalos közlönyt, csak románul. Az egyesület álláspontja szerint az állami költségvetésből törvényesen nem finanszírozható a nem román nyelvű hivatalos közlöny kiadása. Válaszában a kormány főtitkársága amellett érvelt, hogy sem a miniszterelnök, sem a kormány, sem a kormányfőtitkárság nem perelhető ebben az ügyben, hiszen a felperes nem ezen intézmények által kibocsátott közigazgatási intézkedés érvénytelenítését, hanem „egy törvény cenzúrázását” kéri.
A kereset tartalmára válaszolva a kormányfőtitkárság többek között azzal érvelt, hogy Románia 2007-ben ratifikálta a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját, és ebben kötelezettséget vállalt arra, hogy elérhetővé teszi a kisebbségek nyelvén a legfontosabb törvényszövegeket, elsősorban azokat, amelyek a kisebbségi nyelvek használóira vonatkoznak.
Az MTI által levélben megkeresett Dan Tanasă nem kívánt nyilatkozni a perről. A Dan Tanasă blogger által 2014 júniusában alapított és vezetett Méltósággal Európában Polgári Egyesület – a romániai bírósági ügyeket összesítő portálon elérhető adatok szerint – mintegy hatvan pert indított elsősorban székelyföldi önkormányzatok, intézmények ellen a magyar nyelv és szimbólumok használata miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 944
szavazógép
2017-11-29: Belföld - :

A jogállamiságot féltik

A diplomáciai nyelvezetben ritkán használt, erős hangú közleményt bocsátott ki hétfő este az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma, melyben aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a román törvényhozás különbizottsága elé a korrupcióellenes harcot esetleg „aláásó” javaslatok kerültek, és felkérték a bukaresti parlamentet, hogy utasítsa el a jogállamiságot gyengítő kezdeményezéseket. A közlemény élénk visszhangot váltott ki a román közéletben, a jobbközép ellenzék pártjai az ország legfőbb stratégiai szövetségese által megfogalmazott „jogos aggodalomnak” és a diszkrétebb diplomáciai eszközök kimerítése utáni „súlyos figyelmeztetésnek”, míg a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt politikusai „felesleges, sértő, a diplomáciai szokásjogot semmibe vevő” lépésnek nevezték.
2017-11-29: Belföld - :

Hírsaláta

FŐ, HOGY ÜNNEPELJENEK. Hallgatólagos elfogadásra került – azaz elfogadási határideje lejártáig nem tűzték napirendre – a szenátusban a Nemzeti Liberális Pártnak az a törvényjavaslata, mely szerint  2018. november 26.–december 9. között a Romániában tartózkodó román állampolgárok ingyenes menettérti vonatjegyet kapnának, hogy részt tudjanak venni az egyesülés centenáriumára szervezett ünnepségeken, a külföldön tartózkodó romániaiaknak pedig menettérti repülőjegyet finanszírozna az állam a Tarom légitársaságnál ugyanebben az időszakban. A törvényjavaslat „kivitelezhetősége is kérdéses, ugyanakkor költségvetési források tekintetében is nagy gondot okozna”, mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, aki fel is rótta a felsőházban, hogy ne csak akkor legyen fontos a hallgatólagos eljárás elkerülése a törvényhozásban, amikor a magyar közösséget érintő kezdeményezésekről van szó. (RMDSZ-tájékoztató)