Egerpatak nagy ünnepe

2017. november 29., szerda, Közélet

Hálaadó istentisztelet keretében hangzott el a megújult egerpataki református templom főpásztori áldása. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a 67. zsoltárból választott idézet igemagyarázatában hangsúlyozta, mindenki megérdemli a pihenést, ugyanis az esztendő, amikor az 500 éves reformációt ünnepeltük, munkás év volt mindenütt, s most kövesse áldás az eredményeket.

  • Kopjafát avattak, csemetét ültettek. A szerző felvétele
    Kopjafát avattak, csemetét ültettek. A szerző felvétele

T. Dezső László Levente helybeli lelkész beszámolt templomuk és harangtornyuk nem kis áldozatot követelő megújulásáról, tevékenységükről, és köszönetet mondott minden támogatónak, adományozónak, kalákásnak, akik odaadóan dolgoztak, hogy újra fehérben, új födémmel tündökölhessen a templom.
Az alkalomra ellátogatott Egerpatakra Zsoldos Mária Piroska, a magyarországi Böhönye polgármestere és férje. Arról a Somogy megyei községről van szó, amelynek közössége Észak-Erdély felszabadulásának emlékére 1942-ben tizenkét tagú küldöttséget menesztett Egerpatakra, ahova magyar országzászlót hoztak adományként néhai egerpataki Ütő Mihály (1890–1978), a csurgói református kollégium tanár közbenjárására. Könnyet csaltak a jelenlevők szemébe a böhönyei polgármester hálaadó istentiszteleten elhangzott szavai. A Somogyországba szóló meghívót megköszönte és egyben köszöntötte a böhönyeieket Dombora Lehel, Réty község  polgármestere. A megyei tanács elnöke, Tamás Sándor az ez évi támogatásokról szólt, anyagi segítséget ígért az Egerpatakhoz tartozó szacsvai műemlék templom restaurálásához, és ajándékképen átnyújtotta Kovászna megye zászlaját.
Rövid, a múlt és a jelen eseményeit sem kifelejtő könyvismertető következett, amelyet a Háromszék falufüzetek sorozata részeként e sorok írója mutatott be Egerpatakról. A helybeli ifjak Dávid Ferenc kálnoki gitárművész vezetésével műsort mutattak be. Az istentiszteletet kopjafaavató követte a helybeli gyülekezetet 40 éven át pásztoroló néhai Ördög József lelkész emlékére, majd a hívek elültették a reformáció emlékét idéző zöld cserjéket. Az egykori országzászlótartónál, amely a rendszerváltás után a magyar szabadságharc egerpataki hőseinek emlékműve, a böhönyei küldöttség is elhelyezte az emlékezés koszorúit. Vörösmarty Szózatát Ballai Ferenc mondta el. Himnuszaink eléneklésével végződött Egerpatak ünnepe.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2017-11-29: Máról holnapra - Mózes László:

Levél Amerikába

Tekintélyes felháborodást váltott ki a szociálliberális koalíció hangoskodói körében az Egyesült Államok külügyminisztériumának hétfő esti közleménye. Amerika ugyanis – nem először! –  aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a parlament jogi bizottsága elé a korrupcióellenes harcot esetleg „aláásó” javaslatok kerültek, és felkérte a bukaresti parlamentet, utasítsa el a jogállamiságot gyengítő kezdeményezéséket.
2017-11-29: Közélet - :

A csendőrök „elegendően” vannak

A Kovászna Megyei Dózsa György Csendőr-felügyelőség állománya nem éri el a megszabott keretet, de „elegendően” vannak ahhoz, hogy jól ellássák feladataikat – mondotta a parancsnok, Adrian Nichifor alezredes lapunk érdeklődésére az egység tegnapi sajtótájékoztatóján.