Aranyra hangoló

2017. november 30., csütörtök, Közélet

Ez is rendhagyó irodalomóra volt, bár nem annyira meggyőző, mint amilyent Csörsz-Rumen István tartott múlt hétfőn. Pedig az előadók nagyon igyekeztek, kevés Arany-verset iktattak a műsorba, többféle vetítést beépítettek, még közös éneklésbe is bevonták a publikumot.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele


Az Arany János üzenetei című rendhagyó irodalomórát tegnap két alkalommal, a Székely Mikó Kollégium, majd a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjainak adta elő a Bod Péter Megyei Könyvtárban a Lövétei Lázár Lászlóval megerősített magyarországi csapat: Tóth János Gergely színművész szavalta a verseket, Keleti András felelt a zenei részért, Bíró Gergely író pedig a moderátor szerepét játszta el. Műsorukban ízelítőt adtak a Magyar Írószövetség budapesti, Bajza utcai székházának kerítésére kihelyezett, Arany János-versrészleteket és az azokból ihletődött fotókat bemutató kiállításról, kérdezték Lövétei Lázár László József Attila-díjas költőt, a Székelyföld folyóirat főszerkesztőjét az Arany Jánossal kialakított szellemi kapcsolatáról, lejátszták a nemrég a zsennyei Bezerédy-kastélyban diákok számára szervezett alkotótáborban született versmegzenésítést (Arany János Kertben című verse nemcsak a diákok által megzenésített változatban, de színészi előadásban is elhangzott), végül a kétszáz éve született költőnek saját – bár másik verséhez írt – dallamával A világ című vers is felcsendült, ennek egy részlete közös éneklésébe kapcsolódott be a közönség. A műsor a tehetségkutatói szerepet is ellátta (volna), de az Aranyzsákba (legalábbis a Székely Mikó Kollégium diákjai) nem igyekeztek saját alkotásaikat belezsúfolni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 529
szavazógép
2017-11-30: Világfigyelő - :

Politikai tisztogatás Luhanszkban

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei sorra veszik őrizetbe a múlt héten Oroszországba menekült és posztjáról lemondott volt luhanszki elnök, Ihor Plotnickij híveit – közölte Andrij Liszenko, az ukrán védelmi minisztérium kelet-ukrajnai hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.
2017-11-30: Közélet - Fekete Réka:

A digitális felzárkóztatásért (Sepsikőröspatak)

Az elmúlt egy év alatt harminc 8–12 éves sepsikőröspataki gyermek ismerkedett meg a fényképezés, filmezés technikájával, az internetes közösségi oldalak használatával, egyszerű számítógépes programokkal, különböző digitális eszközökkel, amelyek segítségével rajzokat lehet készíteni, térképeken keresgélni – mindez egy Erasmus+ pályázat része, amelyben a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány vesz részt másik négy országgal közösen. Az eddig elért eredményeket tegnap mutatták be a kőröspataki nappali foglalkoztatóban az érintett szülőknek, pedagógusoknak, a helyi önkormányzat képviselőinek.