SepsikőröspatakA digitális felzárkóztatásért

2017. november 30., csütörtök, Közélet

Az elmúlt egy év alatt harminc 8–12 éves sepsikőröspataki gyermek ismerkedett meg a fényképezés, filmezés technikájával, az internetes közösségi oldalak használatával, egyszerű számítógépes programokkal, különböző digitális eszközökkel, amelyek segítségével rajzokat lehet készíteni, térképeken keresgélni – mindez egy Erasmus+ pályázat része, amelyben a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány vesz részt másik négy országgal közösen. Az eddig elért eredményeket tegnap mutatták be a kőröspataki nappali foglalkoztatóban az érintett szülőknek, pedagógusoknak, a helyi önkormányzat képviselőinek.

A szociálisan hátrányos helyzetű környezetben nevelkedő gyermekek nagy eséllyel maradnak ki a digitális eszközök megismeréséből és használatából, és ilyen jellegű képességek hiányában kétszeresen hátrányos a helyzetük – állítja Torma Vera, a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány délutáni oktatásért felelős programvezetője. Az alapítvány ezt felismerve lépett be 2015-ben az Erasmus-pályázatba, és azokat a gyermekeket vonta be a programba, akikkel 2014 óta foglalkoznak a délutáni oktatásban, felzárkóztató nevelésben. Az előkészítő év után tavaly októberben kezdődtek a tevékenységek a Felhő Suli elnevezésű tanulási folyamatban, amelynek lényege, hogy olyan eszközöket, megoldásokat, módszereket adjanak a gyermekek kezébe, amelyek révén behozhatják a hátrányos helyzetükből adódó lemaradásukat a digitális világ megismerésében.
A tanulási folyamat többszakaszos, kéthavonta változnak a bevetett eszközök, amelyek használatára szinte maguktól kell rájönniük a gyermekeknek, az oktatók csupán a háttérből irányítják a tevékenységeket. A fényképezés és filmezés alapjainak elsajátítása után a program résztvevői egy társasjáték révén ökovárost építettek, az angol nyelvet külföldi önkéntesekkel gyakorolták, saját Youtube-csatornát készítettek, és sok más érdekes feladatot oldottak meg, amelyek révén korosztályuknak megfelelő, sőt, azt meghaladó gyakorlott felhasználóivá váltak a digitális eszközöknek.
A program jövő májusig folytatódik, amikor az ausztriai, koszovói, szlovákiai és cseh partnereikkel együtt összegzik az elért eredményeket.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 209
szavazógép
2017-11-30: Közélet - Váry O. Péter:

Aranyra hangoló

Ez is rendhagyó irodalomóra volt, bár nem annyira meggyőző, mint amilyent Csörsz-Rumen István tartott múlt hétfőn. Pedig az előadók nagyon igyekeztek, kevés Arany-verset iktattak a műsorba, többféle vetítést beépítettek, még közös éneklésbe is bevonták a publikumot.
2017-11-30: Közélet - Nagy D. István:

Tavasszal dönthetnek a jóváírásról (Hulladékbegyüjtés)

Nem mondott le az Öko Sepsi Közösségek Közötti Társuláshoz csatlakozott településeken a hulladékot begyűjtő Tega Rt. arról, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége után a jelenleg részben felfüggesztett szemétdíj-jóváírást visszavezesse, de erről leghamarabb tavasszal tudnak egyeztetni – tájékoztatott Máthé László, a vállalat igazgatója. Tisztázta azt is: nem helytálló az az állítás, hogy a hulladékkezelési általános szabályzat szerint a jóváírás kötelező érvényű lenne.