A vendéglátásról

2017. december 6., szerda, Közélet
Az agroturizmus és a vidéki vendégfogadás elválaszthatatlanok a honismerettől. E két témakörről esett szó azon az órán, amelyre a kézdivásárhelyi Apor Péter Mezőgazdasági Szaklíceum tanára, Bokor Márta agrármérnök szaktanár és Dezső Edit osztályfőnök gyűjtötte egybe az agroturisztika szakos másodéves hallgatókat, hogy kiegészíthessék elméleti ismereteiket gyakorlati tudnivalókkal.

Ezekről dr. Szakács-Nagy Magdolna nyugalmazott mezőgazdasági mérnök, árkosi panziótulajdonos beszélt sok évtizedes tapasztalatai alapján. Az előadó a gyakorlati mezőgazdaság szakembere volt, a rendszerváltás után pedig az árkosi Agronómusháznál tevékenykedett. „Nyugdíjba vonulásom után vendégfogadással foglalkozom – mutatkozott be. – Családi házunk mellett és a hozzá tartozó közel félhektáros telken zöldséget termelek, majorságot tartok, ami biztosítja a konyha ellátását helyi biotermékekkel. A falusi vendéglátás mellett a természetes táj, az értékes épített örökség, a még élő hagyományos kultúra – beleértve a gasztronómiát is – egészében jelenti az élményt a vendég számára.” Ezt a témakört bontotta ki meggyőző erővel a mérnök asszony. Kisgyörgy Zoltán, a Kárpát-kanyar vidékéről írt turistakalauzok szerzője gyakorlati példákkal adatolta, hogy hon- és helyismeret nélkül nincs működő és sikeres vendéglátás, amelynek a felkészült, tájismerő idegenvezető az egyik legfontosabb feltétele. Az órán tiszteletét tette a líceum igazgató-mérnöke, Dezső Vencel is. (sikó)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-12-06 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2017-12-06: Közélet - Fekete Réka:

Ünnepvárás a Salvatore Egyesülettel

Adventben több helyszínen és több formában van jelen a sepsiszentgyörgyi Salvatore Egyesület, s bár a huszonnyolc önkéntes számára év közben is bőven akad tennivaló a szervezet segélyező- és oktatóprogramjaiban, a karácsony előtti hetekben a szokásosnál is nagyobb erőbedobással szereznek örömet kicsiknek, nagyoknak.
2017-12-06: Közélet - :

Megszólalnak a szirénák

Riasztási gyakorlatot tart ma 10 és 11 óra között a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. A gyakorlat során a megye területén felszerelt riasztószirénákat ellenőrzik, a jelzett órában ezek megszólalnak.