December elseje KézdivásárhelyenElhatárolódtak az idegenektől

2017. december 6., szerda, Közélet
A kézdivásárhelyi román közösség képviselői – a Román Lélek Helyi Fejlesztési és Kulturális Egyesület vezetői – elhatárolódtak a Románia nemzeti napja alkalmával Mihai Tîrnoveanu brassói orvos által szervezett főtéri meneteléstől – hangzott el tegnap az inkubátorházban tartott sajtótájékoztatón, amelyen az új görögkeleti templom előtti vallásos és katonai megemlékezés, illetve a sportcsarnokig tartó menetelés és az ott lezajlott gálaelőadás szervezői voltak jelen: Constantin Pătru, Ioana Nela Felea, Nelu Norocea, Mihaela Cristea és Monica Rusu.
  • Kézdivásárhelyre is hívatlan vendégek érkeztek december 1-jén – a helyi románok elhatárolódtak tőlük. A szerző felvétele
    Kézdivásárhelyre is hívatlan vendégek érkeztek december 1-jén – a helyi románok elhatárolódtak tőlük. A szerző felvétele

Elmondták: szükségesnek látták tájékoztatni a magyar közvéleményt az általuk, illetve a brassói Nemzet Útja Egyesület által szervezett december elsejei rendezvényről. Constantin Pătru hangsúlyozta: ők nem értettek egyet a brassói egyesület által szervezett, a Gábor Áron teret is érintő párhuzamos meneteléssel, és továbbra is a legnagyobb egyetértésben és békességben óhajtanak élni a kézdivásárhelyi magyarokkal, akiknek tisztelik nemzeti ünnepét, és pár éve koszorúznak is Gábor Áron szobránál. „Nekünk december elseje után is itt kell élnünk a magyarokkal együtt, hiszen magyar szomszédaink és barátaink vannak” – mondotta Constantin Pătru, hangsúlyozva: nem ők hívták ide a főtéren felvonuló, más vidékekről érkezett románokat.
Nelu Norocea az elmondottakhoz annyit fűzött hozzá, hogy a helyi románság nem csak ortodox vallású emberekből áll, harmincöt-negyven százalékuk római katolikus vagy más felekezetű, ezért ők a december elsejei rendezvényeket nemcsak az ortodoxok számára szervezték, hanem minden itt élő román számára. Azt is megtudtuk, hogy a Facebookon beharangozott zászlóajándékozás elmaradt, a több száz trikolórt visszavitték Brassóba.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-12-06 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2017-12-06: Közélet - :

Szekeret ütött el

Utánfutós kamion elütött egy szekeret hétfő délután Oltszemen az országúton. A szekér négy utasa megsérült, közülük egy súlyosan. A Sepsiszentgyörgy irányából Málnás felé közlekedő jármű nem tartotta be a megfelelő követési távolságot – áll a rendőrség közleményében. A kivizsgálást gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt  folytatják. (sz.)
2017-12-06: Jegyzet - Bokor Gábor:

Egyesek és kettesek (Kármentő)

A rendszerváltás előtt megszokottá, kényszerűen elfogadottá vált egyesek kivételezettsége. Általában tisztségük, a hatalomban betöltött szerepük, jó kapcsolataik révén korlátlan mennyiségben jutottak hozzá minden földi jóhoz, ételhez, italhoz, benzinhez, külföldi utazáshoz. Mások, a kettesek pedig szívták a fogukat, annak is örvendtek, ha sokórás hajnali sorban állás után a kartellára megkaptak egy csomag vajat, fél kiló húst, liter étolajat – mindezt egy hónapra.