Mi, hol, mikor?

2017. december 7., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Karácsonyvárás
NÉPMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR. Kézdivásárhelyen ma 17 órától a Vöröskereszt székhelyén megnyitják a Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület kiállítását. Pénteken és szombaton 10–14 óráig foglalkozás gyerekeknek és felnőtteknek: karácsonyi tárgyakat készítenek.

ADVENTI ADOMÁNYVÁSÁR ÉS KÉZMŰVES KIÁLLÍTÁS. A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete az Ady Endre utca 9. szám alatti székhelyén ma 16 órától megnyitja adventi adományvásárát és kézműves kiállítását, amely ma 20 óráig, pénteken 15–19 óráig látogatható.
MESTERSÉGEK NAGYVÁSÁRA – KARÁCSONYI KÉZMŰVES VÁSÁR. Sepsiszentgyörgyön a hagyományos múzeumi vásár új helyszíne a Székely Mikó Kollégium konferenciaterme. December 9–10-én adventi hangulat, forralt bor, kézműves termékek és sok kulturális családi program lesz a hagyományos karácsonyi vásáron. Állandó programok: Péter Alpár képzőművész fotókiállítása az indiai és iráni bazárokról és kézművesekről, gyerekjátszó, büfé.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház ma 18 órától a Háromszék Táncstúdióban W. Shakespeare Vízkereszt, vagy amire vágytok című előadását játssza Bocsárdi László rendezésében.
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi magyar színház ma 13 órától és szombaton 19 órától újra műsorra tűzi a múlt évadban bemutatott Vaknyugat című előadását. Martin McDonagh bűnről és szeretetről szóló kortárs darabját a kézdivásárhelyi Daczó Zádor rendezte. A jegyek ára 15 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej. Az előadásra a tavalyi bérletek érvényesíthetőek. * Új bemutatóra készül a társulat: Yasmina Reza Művészet című darabját Barabás Árpád rendezésében láthatja a közönség a Vigadó Művelődési Házban. Az előadás, mely a mindenkori művészettel kapcsolatos kérdéseket boncolgatva elsősorban a barátságról szól, pénteken 13 órától kerül bemutatásra a nagyterem színpadán kialakított stúdiótérben.

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES közkívánatra újra bemutatja Sepsiszentgyörgyön A banda című előadását Könczei Árpád rendezésében. A produkció ma 19 órától tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében. Jegyek elővételben a kulturális szervezőirodában kaphatók (telefon: 0267 312 104).
TÁNCHÁZ lesz december 8-án, pénteken 21 órától Sepsiszentgyörgyön a színház előcsarnokában. A házigazdák Ádám Júlia és Melles Endre, muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes. A táncházban táncoktatás is lesz, a házigazdák által tanított anyag a húzott táncrendhez igazodik az este folyamán.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi (Kőrösi Csoma Sándor utca 10. szám, telefon: 0787 526 102) mai programja: 16-tól és 16.15-től Coco; Olaf karácsonyi kalandja (animáció 22 perc); 18.30-tól A magas ősz férfi társat keres (vígjáték); 18.45-től Gyilkosság az Orient expresszen (krimi); 20.30-tól Kincsem (kalandfilm); 21-től Singurality (sci-fi).

Kiállítás
Sepsiszentgyörgy. Az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítótereiben Sükösd Ferenc festőművész kiállítása nyílik pénteken 17 órától. Festészete tematikájában egyrészt bensőségesen családias, másrészt a szülőföld szociális és kulturális meghatározottsága iránt vállalt szolgálat felelőssége értelmében, hazafias volt. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője köszönti, a kiállítást megnyitja Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. Közreműködik Kolcsár József, a Tamási Áron Színház színésze. * A Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 18 órától Czegő Zoltán író, költő megnyitja a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész Szövetség tagjainak közös Téli tárlatát. * A Magma kortárs művészeti kiállítótérben pénteken 19 órakor Ungvári-Zrínyi Kata megnyitja az In Situ 2 című csoportos kiállítást. Kiállító művészek: Jaroslav Kyša (SK), Sonja Hornung & Richard Pettifer (AU/DE), Mircea Nicolae (RO), Ion Râmnic & Mihály István (RO), Borsos Lőrinc (HU), Iulia Toma & Claudiu Cobilanschi (RO), Kisspál Szabolcs (RO/HU), Sugár János (HU), Bartha József (RO), Cristi Pogăcean (RO), Miklósi Dénes (RO), Monotremu (RO).
KOVÁSZNA. A Városi Művelődési Ház kiállítótermében pénteken 17 órától megnyílik Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész Domborművek és rajzok című kiállítása. A tárlatot Gazda József műkritikus méltatja. Közreműködnek: Fülöp Zsolna és Fülöp Véda diák, felkészítő tanár: Gyerő Katalin.

Könyvbemutató
* Préda Barna Az én falum, Zalánpatak című könyvének sepsiszentgyörgyi bemutatóját ma 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartják. A szerző beszélgetőtársa a rendezvényen a könyv kiadója, dr. Péter Sándor. Közreműködik Farkas József zalánpataki helytörténész, a szerző munkatársa, illetve Préda Jenő rangidős zalánpataki muzsikus. Házigazda Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.
* Székely Árpád Erdélyi-Alpok – Fogarasi-havasok, Páring, Retyezát, Bucsecs, Királykő című, vetítéssel egybekötött sepsiszentgyörgyi könyvbemutatója ma 18 órakor kezdődik a Vadon Egyesület székhelyén, a Bene-házban (Gróf Mikó Imre utca 11. szám).

Kalendárium
December 8-án, pénteken 18 órától Baróton a Fürkésző sorozatban Nagy Botond csillagász (Barót) Barangolás a téli égbolton címmel tart ismeretterjesztő vetített képes előadást Erdővidék Múzeumában. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

Adománygyűjtés Baróton
A Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezetének háromszéki fiókszervezete ma 15–18 óráig, pénteken 14–19 óráig, szombaton 9–13 óráig hatodik alkalommal szervez adománygyűjtést Baróton. Három helyszínen várják felajánlásaikat az önkéntesek: a Profi bevásárlóközpontnál (csütörtöktől szombatig), illetve a Comixt Rt. (külső) önkiszolgálója és a CEC melletti üzlete bejáratánál (csütörtökön és pénteken). A szervezet önkéntesei arra kérik a vásárlókat, hogy bevásárló körútjuk alkalmával, lehetőségeik függvényében, vásároljanak egy-két terméket pluszba. Honlap: www.gondviseles.org.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sport utcai Galenus (0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Dálnokon a 4-es transzformátorállomás körzetében ma és pénteken 8–15 óráig; Márkosfalván, Aldobolyban és Vargyason ma és pénteken 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. ma 9–15 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Uzon községben. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
ELŐADÁS. A magyar háromkirályok és a karácsony csodája címmel ma 18 órától Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben Szántai Lajos művelődéstörténész tart előadást. Van egy élő magyar hagyomány, melyet még Szenczi Molnár Albert zsoltárfordító is megemlített, mely szerint a háromkirályokat a három magyar szent király alakjában jelenítették meg. Erről a még ma is eleven, templomi freskókon is megörökített témáról beszél az előadó.
ADVENTI JÁTSZÓHÁZ. Ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Gulliver Óvoda adventi játszóházat szervez a 2018–2019-es tanévben kezdő kiscsoportosoknak.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30–19.30-ig kézműves-foglalkozás gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek (nemezkészítés, szövés).
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában pénteken 19 órától társaságitánc-tanfolyam haladóknak. Telefon: 0722 233 774. Info: facebook@liveartdancestudio.
INGYENES FELKÉSZÍTŐ. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata ingyenes felvételi felkészítőt tart a következő tanévtől induló drámaosztályba pénteken 16 órától a líceum drámatermében. A fiataloknak alkalmuk lesz megismerkedni a drámajátékokkal, és kipróbálhatják a gyakorlati szaktantárgyak egy részét. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonszámon lehet.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-12-07 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-12-06: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hintón jött a Mikulás

Két fehér ló húzta a Mikulás kocsiját Sepsiszentgyörgy főterére, ahol tegnap délután már több százan várták lélekszakadva: zömmel óvodás gyermekek a szülőkkel, nagyszülőkkel, de nagyobbak és egyszerű kíváncsiskodók is ott tolongtak a Mikó cukrászda előtt.
2017-12-07: Elhalálozás - :

Elhalálozás

A búcsúszó, amit nem mondtál ki, elmaradt, elmentél, de gondolatban örökké velünk maradsz. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, dédnagytata,
IMRE BÉLA
volt textilgyári munkás
életének 75. évében rövid, de türelemmel viselt betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2017. december 7-én, csütörtökön 13 órakor lesz a vártemplomi ravatalozóháztól a családi sírhelybe.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4302903