Értéktárban a csíksomlyói búcsú

2017. december 7., csütörtök, Magazin
A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A tárcavezető ismertette, hogy a Magyar Értéktár a csíksomlyói pünkösdi búcsúval, a magyar népmesék rajzfilmsorozattal, a vert csipkével és a gemenci gímszarvassal bővült a testület döntése értelmében.
  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az indoklás szerint a gulyásleves világszerte ismert magyar ételként jelentős hatást gyakorol a vendéglátásra és a turizmusra, a pálos rend csaknem nyolc évszázada meghatározó szerepet tölt be a magyar nemzet történelmében és kultúrájában, a 240 éves hollóházi porcelán pedig sokszínű, egyedi forma- és dekorvilágának köszönheti az elismerést. A keresztény vallásokon átívelő csíksomlyói búcsú a magyarság kiemelkedő közösségi eseményeként a nemzet összetartozását fejezi ki, a magyar népmesék sorozat népi kulturális hagyományokat közvetít, a csipkeverés generációk munkájának köszönhetően máig meghatározó jelentőségű érték, míg a gemenci gímszarvas mint a vadászati turizmushoz kapcsolódó idegenforgalmi látványosság került be a Magyar Értéktárba. A hungarikumok és más nemzeti értékek kiemelt állami figyelemre  számíthatnak, pénzügyi támogatásban részesülhetnek.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-12-07 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2017-12-07: Elhalálozás - :

Elhalálozás

A búcsúszó, amit nem mondtál ki, elmaradt, elmentél, de gondolatban örökké velünk maradsz. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, dédnagytata,
IMRE BÉLA
volt textilgyári munkás
életének 75. évében rövid, de türelemmel viselt betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2017. december 7-én, csütörtökön 13 órakor lesz a vártemplomi ravatalozóháztól a családi sírhelybe.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4302903
2017-12-07: Magazin - :

Együnk inkább rovarokat?

Európa tudományos akadémiái szerint sürgős lépésekre lenne szükség az élelmezésben és táplálkozásbiztonság vonatkozásában: Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival. A tudósok ennek jegyében a tengeri élelmiszerek arányának növelését ajánlják, valamint felhívják a figyelmet a laboratóriumban előállított húsban, illetve a rovarokban rejlő lehetőségekre.