Tanulási zavar

2017. december 7., csütörtök, Család
Világszinten a gyermekek 10 százaléka tanulási zavarral küzd, és 3–5 százalékban súlyos esetekről van szó. Romániában 250 ezerre becsülik a tanulási zavarral küzdő gyermekek számát – hívja fel a figyelmet közleményében a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége.

„A súlyosan diszlexiás, diszgráfiás vagy diszkalkuliás gyerekek a klasszikus módszerekkel nem tudnak megtanulni olvasni, írni, számolni, rájuk külön oda kell figyelni ahhoz, hogy a többiekkel egyenlő esélyeket biztosítsunk nekik” – áll a közleményben. A szövetség szerint Romániában nem létezik pontos statisztika a tanulási zavarokkal küzdő gyerekekről, így nehéz rajtuk segíteni.
A szövetség becslései szerint hozzávetőlegesen 250 ezer gyerekről lenne szó, akiknek különleges oktatási és tudásfelmérési körülményeket kell biztosítani, az őket tanító pedagógusoknak pedig megfelelő képzésben kell részesülniük.
A tanügyi szakszervezetek a főváros önkormányzatával közösen szerveztek konferenciát Bukarestben november 28-án a tanulási zavarokkal küzdő gyermekek iskolai  beilleszkedéséről. A projekt célja többek között megértetni, hogy milyen nehézségekkel küszködnek ezek a gyerekek, továbbá elősegíteni a tanulási zavarokra való hajlam felismerését. (Agerpres)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-12-07 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2017-12-07: Család - :

Életre szóló kötelék

Korunk divatos irányzatai nem tudatosítják, hogy a szülők számára a gyermekek javának elsőbbséget kell élveznie a házastársi ellenségeskedésekkel szemben. A bulvársajtó naponta tudósít arról, mely híresség vált el már megint, mintha ez olyan magától értetődő lenne, mint szabót vagy fogorvost cserélni. Azokat pedig, akik bevallják: hitbeli meggyőződésből, hűségből ragaszkodnak ahhoz, hogy a házasságnak az életük végéig kell tartania, gyakran az elavult, unalmas, bigott és merev jelzőkkel bélyegzik meg.
2017-12-07: Család - Puskás Attila:

Nyersen és szárítva (Erdő-mező ajándéka)

A természetben begyűjtött növényeket nyersen, levesnek vagy főzeléknek, illetve szárítva későbbi felhasználásra és fűszernek tartósítjuk. Legyen elsődleges feladatunk a begyűjtés utáni minél hamarabbi felhasználás, hogy jellegzetes ízanyagukból és a  frissességből ne veszítsenek. Addig is, amíg felhasználásra kerülnek, hűvös és sötét helyen tartsuk.