Megvan a költségvetés-tervezetTúlhaladott árfolyammal számolt a kormány

2017. december 7., csütörtök, Belföld
A jajveszékelők kórusának bírálatai ellenére jó költségvetés-tervezetet fogad el a kormány, amelyben a sarokszámok egyáltalán nem optimisták, sőt, talán inkább pesszimisták – jelentette ki Mihai Tudose miniszterelnök a tegnapi kormányülésen.

A 2018-as állami költségvetés „alig 5,5 százalékos gazdasági növekedést helyez kilátásba olyan körülmények között, hogy mindenki nagyobb GDP-bővülésre számít. A 2017-esnél 30,9 milliárd lejjel nagyobb bevételt várunk, és ez az első alkalom, hogy Románia GDP-je meghaladja a 200 milliárd eurót. A prioritásokat illetően következetesek vagyunk: egészségügy, oktatás, infrastruktúra. Az egészségügynél 17 százalékos, az oktatásnál 16 százalékos, míg az infrastruktúra esetében 42 százalékos a növekedés 2017-hez viszonyítva” – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a mezőgazdaságra 23,6 százalékkal többet irányoztak elő, mert az ágazat a gazdaság egyik fő felhajtóereje. Bejelentette továbbá, hogy 2018-ban 28,4 milliárd lejt kellene a költségvetés szerint lehívni az európai uniós forrásokból. Ez szerinte „realista célkitűzés, amit túl fogunk szárnyalni, hiszen beérik minden, amin dolgoztunk, a tervek, amelyeket gyakorlatba ültettünk”.
A főbb sarokszámokat, illetve célkitűzéseket Ionuţ Mişa pénzügyminiszter ismertette. Utóbbiak között az üzleti szférának az adóügyi enyhítés által történő megsegítését, a kis- és közepes vállalkozások támogatását és az állami beruházások növelését emelte ki.
A jövő évi állami költségvetés 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2614 lejes nettó átlagbérrel és 4,55 lej/eurós értékkel számol (szerk. megj.: ez 2017. márciusi árfolyam, jelenleg 4,63 lej az euró, és folyamatosan drágul). A költségvetési hiány a GDP 2,97 százaléka lesz.  A költségvetés tervezete tartalmazza az egységes bérezési törvényben rögzített fizetésemelési menetrendhez, valamint a nyugdíjpont értékének 10 százalékos emeléséhez szükséges anyagi erőforrásokat. Elmondása szerint a büdzsé várható bevételei 287,5 milliárd lejt tesznek majd ki, ami a GDP 31,7 százalékát jelenti. A legnagyobb, 10,1 százalékos tételt a járulékok fogják jelenteni, majd 6,8 százalékkal az áfa, 3,3 százalékkal a jövedéki adók és 2,3 százalékkal a fizetések és jövedelmek utáni adók következnek. A költségvetés kiadásait 314,5 milliárd lejre becsüli a kormány, ami a GDP 34,6 százalékát jelenti. Ebből a nyugdíjak és más, nyugdíjasoknak nyújtott juttatások 98,6 milliárd lejt tesznek ki, ami a GDP 10,9 százaléka. A pénzügyminiszter elmondása szerint a személyzettel járó költségek 2018-ban 81,6 milliárd lejre (8,9 százalék) rúgnak majd, ami 11,6 milliárd lejjel haladja meg a 2017-es szintet. Beruházásra 38,5 milliárd lejt, avagy a bruttó hazai termék 4,2 százalékát szánja a Tudose-kabinet, ami 11,5 milliárd lejjel több, mint amennyit idén erre a célra előirányoztak. A katonai kiadások a jövő évben is elérik a GDP 2 százalékát.
A kormány több olyan intézkedést is elfogadott tegnap, amelyek a kiadások korlátozására irányulnak. Egyebek mellett létszámstopot rendeltek el a közszférában a jövő év végéig, az állami intézményeknek pedig 10 százalékkal kell csökkenteniük a fenntartásukra, valamint a különböző javak és szolgáltatások beszerzésére szánt pénzkeretet.
A kormányülés előtt több város polgármestere is megbeszélést folytatott Liviu Dragnea SZDP-elnökkel és Mihai Tudose kormányfővel, biztosítékokat kértek arra nézve, hogy a jövedelemadók csökkentése nem fogja hátrányosan érinteni a városi költségvetéseket. Kijövet Gabriela Firea bukaresti főpolgármester azt mondta: mindkét helyen ígéretet kaptak a megkezdett projektek és új beruházások finanszírozására.  Nem sokkal később azonban saját férje, Florentin Pandele – aki Voluntari város polgármestere – egy Románia összes polgármesterének címzett felhívásban arra kéri őket, hogy minden törvényes eszközzel próbálják meggyőzni a parlamentet a költségvetési tervezet elutasításáról, és utcai tüntetésekkel fenyegetőzik, ha elfogadják. 
Az állami és a társadalombiztosítási költségvetés tervezetét a napokban küldi át a kormány a parlamentnek elfogadásra.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-12-07 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2017-12-07: Jegyzet - Pálmai Tamás:

Mikulás Gyurka (Békési levelek)

Kicsit furcsa ez a cím, de türelem, nemsoká kiderül, aminek ki kell.
Elsőként a békéscsabai evangélikus gimnázium két kisbusznyi felsősei érkeztek meg a szentmiséről az ebédlőbe, ahol a békési KÉSZ kis csapata már felkészülve várakozott.
2017-12-07: Belföld - :

Nemzeti gyásznapok

Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a kormány december 14-re, 15-re és 16-ra az ország utolsó, a trónról 1947-ben elűzött uralkodója, I. Mihály halála miatt. A svájci rezidenciáján 96 éves korában kedden elhunyt Mihály király hamvait december 13-án szállítják Romániába.