Nemzeti gyásznapok

2017. december 7., csütörtök, Belföld
Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a kormány december 14-re, 15-re és 16-ra az ország utolsó, a trónról 1947-ben elűzött uralkodója, I. Mihály halála miatt. A svájci rezidenciáján 96 éves korában kedden elhunyt Mihály király hamvait december 13-án szállítják Romániába.

A királyi háznak visszaszolgáltatott sinaiai Peleş-kastélyba tervezett rövid kitérő után, ahol az állami méltóságok és tisztségviselők vesznek búcsút az elhunyttól, a volt uralkodó holttestét még aznap este felravatalozzák Bukarestben, a jelenleg szépművészeti múzeumként működő egykori királyi palotában. Itt a következő két napon bárki leróhatja kegyeletét. A gyászszertartásra szombaton a román ortodox pátriárkatus bukaresti székesegyházában kerül sor, majd Mihály királyt a román uralkodók hagyományos nyughelyén, Curtea de Argeşen temetik el az elmúlt években épült új ortodox székesegyházban. Hétfőn a parlament két háza ünnepélyes együttes ülésén tiszteleg az elhunyt uralkodó előtt.
A királyi ház tegnap közleményt adott ki arról, hogy a román király halálával a trónörökös automatikusan királlyá (királynővé) válik, attól függetlenül, hogy uralkodhat-e, vagy sem, és attól függetlenül, hogy használni akarja-e később a király (királynő) címet, vagy sem. Az előírás I. Mihály legidősebb lányára, Margit trónörökös hercegnőre vonatkozik, akit a közéletből való visszavonulása alkalmával Mihály király tavaly a Korona Őrének nevezett ki, és akit a közlemény szerint immár megillet a Margit királynő cím.
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 61
szavazógép
2017-12-07: Belföld - :

Túlhaladott árfolyammal számolt a kormány (Megvan a költségvetés-tervezet)

A jajveszékelők kórusának bírálatai ellenére jó költségvetés-tervezetet fogad el a kormány, amelyben a sarokszámok egyáltalán nem optimisták, sőt, talán inkább pesszimisták – jelentette ki Mihai Tudose miniszterelnök a tegnapi kormányülésen.
2017-12-07: Belföld - :

Botrány a képviselőházban (Igazságszolgáltatási törvények)

Tolvajok feliratú papírokkal álltak ki az ellenzéki képviselők a képviselőház szónoki emelvénye mellé, ahonnan egyik társuk szócsővel próbálta elmondani véleményét, miután az ülésvezető sokadszor is elnémította a mikrofont,  és szavazásra buzdította a teremben ülőket. A bő óráig tartó zűrzavar az igaz­ságszolgáltatási törvények módosítása miatt tört ki.