Igazságszolgáltatási törvényekBotrány a képviselőházban

2017. december 7., csütörtök, Belföld
Tolvajok feliratú papírokkal álltak ki az ellenzéki képviselők a képviselőház szónoki emelvénye mellé, ahonnan egyik társuk szócsővel próbálta elmondani véleményét, miután az ülésvezető sokadszor is elnémította a mikrofont,  és szavazásra buzdította a teremben ülőket. A bő óráig tartó zűrzavar az igaz­ságszolgáltatási törvények módosítása miatt tört ki.

Az ülés különféle okokból többször megszakadt. Az NLP és az MRSZ  a királyi gyász, illetve a feszültségek elkerülése végett kérte az ülés felfüggesztését vagy legalább a tervezet elnapolását, ám az SZDP–LDSZ többség mindkét kérést elutasította. A bírák és ügyészek jogállásáról szóló tervezet több száz módosító javaslatot tartalmaz – ebből a szakbizottságban mintegy 300-at fogadtak és 400-at utasítottak el, köztük olyanokat is, amelyeket a parlamenti többség nyújtott be –, de megvitatásukra összesen 75 percet szánt a képviselőház vezetése. Az ellenzéki képviselők kifogásolták a sürgősségi eljárást, szóvá tették, hogy olyan javaslatok is megjelentek a tervezetben, amelyek a szakbizottság jelentésében nem szerepelnek, és próbáltak néhány szakaszhoz érdemben hozzászólni, de az idő rövidségére hivatkozva többször is kikapcsolták a szószék mikrofonját. Estig a cikkelyek felét sem tudták elfogadni, de negyed hétkor a szenátus honlapján az jelent meg, hogy a képviselőház elfogadta a tervezetet; ezt a közleményt fél nyolckor tüntették el. Közben a parlament épülete előtt tüntetők jelentek meg, lapzártakor már több ezren voltak, más városokban is. 

Nagykövetek Toadernál
Kilenc állam nagyköveteivel találkozott tegnap Tudorel Toader igazságügyi miniszter, aki a megbeszélés után közölte: a diplomaták nem vonják kétségbe a törvényhozás szabadságát és az igazságszolgáltatási törvények módosításának fontosságát, bírálatot sem fogalmaztak meg. Belgium, Kanada, Észtország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Hollandia, Szlovénia, és Svédország nagyköveteivel a legfrisebb törvénykezési fejleményekről, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusról, a hatalmi ágak közötti egyensúlyról és azok elkülönítéséről, illetve a jogállam felépítéséről beszéltek.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-12-07 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2017-12-07: Belföld - :

Nemzeti gyásznapok

Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a kormány december 14-re, 15-re és 16-ra az ország utolsó, a trónról 1947-ben elűzött uralkodója, I. Mihály halála miatt. A svájci rezidenciáján 96 éves korában kedden elhunyt Mihály király hamvait december 13-án szállítják Romániába.
2017-12-07: Belföld - :

Nem biztos a béremelés

Nem minden munkáltató hajlandó megemelni alkalmazottjainak bruttó fizetését – hívja fel a figyelmet a parlamenthez és a két házelnökhöz, Liviu Dragneához és Călin Popescu-Tăriceanuhoz intézett tegnapi levelében az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség.