Csődvédelem az erdélyi magyar sajtóban

2017. december 7., csütörtök, Belföld
Csődvédelem alá került hétfőtől a legnagyobb erdélyi magyar médiavállalkozás. Az Udvarhelyi Híradó Kft. jelenlegi vezetői szerint a korábbi menedzsment „rablógazdálkodása” miatt került válságos helyzetbe a cég, de a fizetésképtelenség elkerülése érdekében kezdeményezett eljárással lehetőség nyílik a helyzet stabilizálására. A mintegy 300 alkalmazottat foglalkoztató, több napilapot (Krónika, Vásárhelyi Hírlap, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap, Udvarhelyi Híradó), egy hetilapot (Erdélyi Napló) és egy hírportált (szekelyhon.ro) működtető kiadó 2016. december 20-án közleményben tájékoztatta az ügyfeleit, hogy visszahívta tisztségéből az ügyvezető igazgatót, aki ellen bűnvádi eljárás is indult. Székely Róbert azonban tagadja a sikkasztásról szóló vádakat, és egyévi fizetésének elmaradásáért, illetve rágalmazásért pereli a kiadót. Idén az újságírók többször is késve kapták meg a fizetésüket, és nemrég válságosra fordult a helyzet. Ezért a kiadó november 24-én csődvédelmi kérelmet nyújtott be, amit jóvá is hagyott a Hargita megyei törvényszék. A kiadó körlevélben értesítette munkatársait a csődvédelemről, hangsúlyozva, hogy a lapkiadás továbbra is zavartalan, a korábbi években felgyűlt adósságok terhelik a céget. A kiadó bevételeit eddig a Magyarországon bejegyzett Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány egészítette ki. (Maszol)
KARDDAL TÁMADT A RENDŐRRE. Kómába került az a 35 éves rendőr, akit kedd reggel házkutatás közben karddal próbált megölni egy drogkereskedéssel gyanúsított férfi. Az eset a Suceava megyei Radócon történt. A ház tulajdonosa nem akarta beengedni a kommandósokat, így azok betörték az ajtót. A sérült rendőrt – aki a fején és a karján sebesült meg – előbb a radóci kórházba vitték, majd átszállították a suceavai sürgősségi klinikára, onnan pedig a jászvásári kórházba, ahol tíz orvos műtötte meg, állapota súlyos. Mivel a különleges alakulat tagja, Carmen Dan belügyminiszter vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy miért nem viselt védősisakot. A rendőr támadóját tavaly ősszel egyszer már letartóztatták drogkereskedelem miatt, de később hatósági felügyelet alatt szabadlábra helyezték; a felügyelet idén októberben járt le. (Hotnews)
OTTFELEJTETT UTASOK. A TAROM kártérítést ad az Amszterdam–Bukarest járat utasainak, a légitársaság amszterdami képviseletének vezetőjét pedig leváltják, miután szombat este 120 utas rekedt a Schipol reptéren egy meghibásodott repülőgép miatt. Az új ügyvezető igazgató (Wolff Werner-Wilhelm) már kérte az utasok listáját, hogy személyesen is kapcsolatba léphessen velük, és  létrehozott egy krízishelyzeteket kezelő csoportot. Ennek ellenére a helyzet két nap után megismétlődött, ezúttal Párizsban felejtette 12 utasát a román légitársaság. (ziare.com)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-12-07 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2017-12-07: Belföld - :

Nem biztos a béremelés

Nem minden munkáltató hajlandó megemelni alkalmazottjainak bruttó fizetését – hívja fel a figyelmet a parlamenthez és a két házelnökhöz, Liviu Dragneához és Călin Popescu-Tăriceanuhoz intézett tegnapi levelében az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség.
2017-12-07: Belföld - :

Fellapozzák a debreceni iratokat (A Batthyáneum restitúciója)

A debreceni bíróságon a 19. század elején kimondott ítéletek alapján vizsgálja a Gyulafehérvári Táblabíróság, hogy jogosan utasította-e el a romániai restitúciós bizottság azt a kérést, hogy szolgáltassa vissza az erdélyi római katolikus érsekségnek a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárat.