SepsiszentgyörgySzoborügyek a tanácsban

2017. december 7., csütörtök, Közélet
A Grigore Bălan ezredest ábrázoló, valamint az Állomás negyedi román katona szobrának kérdése is terítékre került a hétfői sepsiszentgyörgyi tanácsülésen.

A rendkívüli tanácskozás záró részében Gheor­ghe Ion liberális önkormányzati képviselő a Grigore Bălan-szobor kapcsán érdeklődött, melynek felállítását a háborús veteránok szövetsége kérte. Sztakics Éva alpolgármester szerint jelenleg is a bizottság asztalán található a város főépítésze által benyújtott iratcsomag, a továbbiakban a testület dolga állást foglalni. Gheorghe Ion megemlítette: írásban kéri a maga számára is a bizottság álláspontját, melyet már közöltek a veteránok szövetségével. Szavai alapján arra lehetett következtetni, nem elégedett a válasszal, és vélhetőleg az írásbeli hivatalos változatra azért van szüksége, hogy további lépéseket tegyen. A liberális képviselő erről nem árult el részleteket.
Andrei Cochior szociáldemokrata tanácstag a román katona szobra felújítása kapcsán arra volt kíváncsi, a 2018-as költségvetésbe bekerülhet-e ez a beruházás. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmondta: egyelőre a tervezőre várnak, hogy a 2014 tájékán készült költségbecslést felfrissítse. Emlékeztetett: eddig több versenytárgyalás elbukott amiatt, hogy az össze­get túl alacsonynak találta a jelentkező kivitelező. A tervezőt egyébként telefonon is megkeresték a hivatalos átiratok mellett, de sürgetni nem lehet – tette hozzá az alpolgármester.
Tóth-Birtan Csaba ugyanakkor arról is beszámolt, hogy eddig három versenytárgyalást írtak ki, a felújítás pedig az eredeti számítások szerint 250 ezer lej körüli lenne, de ez változni fog. Érdeklődésünkre kifejtette: amennyiben a tervező elvégzi a frissített költségbecslést, a tervezésre újabb közbeszerzést kell kiírni, és erre már csak a jövő évben lesz lehetőség. Csak ezt követően állhatnak neki a munkálat kivitelezője kiválasztásának.
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 53
szavazógép
2017-12-07: Világfigyelő - :

Putyin újrázna

Vlagyimir Putyin orosz államfő bejelentette tegnap Nyizsnyij Novgorodban, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. A hivatalban lévő orosz államfő ezt a fennállásának 85. évfordulóját ünneplő GAZ autógyárban közölte.
2017-12-07: Közélet - Fekete Réka:

Vargyasi énekes az utolsó elődöntőben (Fölszállott a páva)

Kalotaszegi dalcsokorral lép a Fölszállott a páva színpadára pénteken a vargyasi Borbáth Szilveszter, aki harmadik éve a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium táncművészeti szakának tanulója. A budapesti Hagyományok Háza és az MTVA televíziós tehetségkutató vetélkedő negyedik és egyben utolsó elődöntőjét élő adásban közvetíti a Duna Televízió. Szilveszter lapunknak azt mondta, számít arra, hogy egykori vargyasi osztálytársai és tánccsoportbeli barátai is szurkolnak a továbbjutásáért.