Fölszállott a pávaVargyasi énekes az utolsó elődöntőben

2017. december 7., csütörtök, Közélet
Kalotaszegi dalcsokorral lép a Fölszállott a páva színpadára pénteken a vargyasi Borbáth Szilveszter, aki harmadik éve a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium táncművészeti szakának tanulója. A budapesti Hagyományok Háza és az MTVA televíziós tehetségkutató vetélkedő negyedik és egyben utolsó elődöntőjét élő adásban közvetíti a Duna Televízió. Szilveszter lapunknak azt mondta, számít arra, hogy egykori vargyasi osztálytársai és tánccsoportbeli barátai is szurkolnak a továbbjutásáért.

A vargyasi énekes első osztályos korától részt vett népdalvetélkedőkön. A fordulat akkor jött el életében, amikor nyolcadikos korában egy csíkszeredai versenyen felfigyeltek rá, és egy ismerősük azt javasolta, felvételizzen a nyíregyházi művészeti iskolába. „Otthon mindig édesanyám készített fel a versenyekre, Nyíregyházán Borbáthné Kallós Angelikával készülök, a Pávában Nyitrai Mariann a mentorom, mindannyiuktól nagyon sokat tanultam” – hangsúlyozza Szilveszter. Tegnap a tanórák szünetében telefonon értük utol a Páva vargyasi versenyzőjét, aki szerint nincs abban semmi furcsaság, hogy neki a népdal és a néptánc az élete. „Természetesnek kellene lennie, hogy megismerjük és műveljük saját kultúránkat, s bár a családban nem voltak táncosok, énekesek, ebbe nőttem bele, szüleim ebbe a kultúrába neveltek bele.” Minden vágya, hogy ezen a pályán folytassa tanulmányait, és utána népdalt, néptáncot taníthasson. Jelenleg XI. osztályos, a XIII. éven szakvizsgázik, ott oktatói oklevelet szerezhet, ami feljogosítja, hogy általános iskolában tanítson, de szeretne felvételizni a budapesti Táncművészeti Egyetemre. A nyíregyházi iskola Újfigurás Táncegyüttesének tagja, januártól belép a Nyírség Táncegyüttesbe.
Borbáth Szilveszter a Fölszállott a páva vetélkedő hajdúböszörményi területi válogatóján egy bukovinai történeti énekkel, Kádár István históriájával jutott tovább, holnap kalotaszegi keservest, hajnalit és csárdást énekel. Lapunknak azt mondta, ha győzne, nyereményét saját karrierje építésére fordítaná, és azt, hogy eljuthatott idáig, szüleinek, családjának köszöni, akik anyagilag és szakmailag is mindenben támogatták.
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 53
szavazógép
2017-12-07: Közélet - Nagy D. István:

Szoborügyek a tanácsban (Sepsiszentgyörgy)

A Grigore Bălan ezredest ábrázoló, valamint az Állomás negyedi román katona szobrának kérdése is terítékre került a hétfői sepsiszentgyörgyi tanácsülésen.
2017-12-07: Közélet - Nagy D. István:

Kikérik a lakosság véleményét (1918. december 1. sugárút )

Jövőre folytatja Sepsiszentgyörgy önkormányzata a megyeszékhely egyik legforgalmasabb utcája, az  1918. december 1. sugárút felújítását. Antal Árpád polgármester elmondta, a munkálatok elkezdése előtt a lakosság véleményét is kikérik a Grigore Bălan sugárúttal való kereszteződésének átszervezése kapcsán, ahol akár körforgalom kialakítására is lehetőség lenne.