Ha eluralkodik a gyász...

2017. december 7., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka
Gyászba borult Románia, királyát siratja, kit éltében ugyan nem sokra becsült, de most, elhunytával a mennyekig magasztal. Nem fogynak ki a szuperlatívuszokból, mintha nem is trónfosztott uralkodótól, hanem az országot vezetőtől búcsúznának, röpke történelmi szerepét méltatják, jellemét, kiállását dicsőítik még azok is, kik huszonöt évvel ezelőtt tűzzel-vassal, karhatalmi erőkkel akadályozták hazatérését. Hirtelen nemzeti hős lett Mihály király, s olybá tűnik, mintha a soha be nem köszönő jólétet, a törékeny román demokráciát temetnék vele.

Látszólag két napja megállt az élet az országban. Semmi másról nem szólnak a hírek, csak Mihály király életéről és haláláról, a nemzeti gyászról, temetéséről, utódjáról (mintha lenne tétje). Pedig közben Isten és a hatalom malmai őrölnek, az égből pottyant figyelemelterelésnek köszönhetően gyorsabban is talán, mint azelőtt.
Immár békében, árgus megfigyelő szemek nélkül folytatódhat a parlamentben az igazságügyi törvények reformja, csak az ellenzék akadékoskodásaival és a saját pártjukon belüli  összevisszasággal kell megküzdeniük a vitatott változások szószólóinak, nem kell attól tartaniuk, hogy minden moccanásukat, javaslatukat szétcincálják, hisz a máskor oly éber elemzők most a királyt siratják.
A kormány is nyugodtan elfogadhatja a jövő évi költségvetést, az utolsó aggodalmak már a hét elején lecsengtek, akkor még került szakértő, ki felhívja a figyelmet a tervezetben szereplő megvalósíthatatlan számokra, a veszélyekre. S a jelek szerint hiába körvonalazódik újabb botrány az egészségügyben, a tényt, hogy az immunglobulin hiány miatt több száz beteg gyermek élete került veszélybe, és a hozzátartozók, orvosok felháborodását elnyomta a nemzeti gyász, a még élők sorsa nem igazán érte el a híres román média ingerküszöbét.
Mihály király halála azonban legjobban a fő kormánypártnak, az SZDP-nek jött: így visszaléphettek a hétvégére tervezett, nevetséges, párton belül is vitatott és koalíciós partnereik által is megkérdőjelezett tüntetésektől, a párhuzamos állam elleni tiltakozást elhalasztották, mert indoklásuk szerint „ezekben az egész nemzet számára nehéz pillanatokban inkább arra kell gondolni, ami az embereket összeköti”. Gyászol hát az a párt is, melynek kommunista elődje 1947-ben elüldözte az országból Mihály királyt, s melynek első elnöke, Ion Iliescu a kilencvenes években megakadályozta még rövid látogatását is.
Mihály király elhunyt, és vele együtt valószínű, a román monarchia újraélesztésének eszméjét is eltemetik. A folyamatos túlzásoktól, a ló egyik oldaláról a másikra eséstől azonban nem tud szabadulni ez az ország, akárcsak a gyűlöletet (lásd magyarellenes kirohanások), a rajongást is végletekig tudják fokozni. Pedig a most égbe kiáltott magasztos, de üres szavaknál többet érne, ha siratott királyuktól némi mértékletességet és szerénységet tanulnának.
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 53
szavazógép
2017-12-07: Közélet - :

Erdészeti bűncselekmények

Az év első tíz hónapjában 260 erdészeti ellenőrzést végeztek a Kovászna megyei rendőrség illetékes irodájának munkatársai. Ezek alkalmával 244 bűncselekményt és 533 szabálysértést fedtek fel. Előbbiekért bűnügyi vizsgálati iratcsomót állítottak össze, utóbbiakért 840 ezer lej bírságot róttak ki – közölte tegnap a rendőrség. (sz.)
2017-12-07: Közélet - Szekeres Attila:

ENSZ-fórum elé tárták a magyarellenességet

A romániai magyarságot ért jogsértésekről, főként a médiában elhangzó gyűlöletbeszéd hatásairól, valamint a nemzetiségi oktatásban felmerült gondokról tájékoztatták a Pro Regio Siculorum Egyesület és a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ) munkatársai az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát a november 29. és december 1. között Genfben tartott 10. Kisebbségügyi Fórumon – közölte tegnap a jogvédő szolgálat.