Sarkos szavakLevél román barátaimnak

2017. december 7., csütörtök, Jegyzet
Barátaim, most kicsit üljünk le a sorok mellé. Szívesen leülnék egy forralt bor mellé, egy forralt cujka mellé is, de ez helyszűke miatt egyszerűen lehetetlen. De Erdélyben még mindig elég sok hely van.

Kedves román barátaim. Egyre többen vagytok, és egyre normálisabb a hangvétel közöttünk. Ez engem örömmel, de kis aggódással is tölt el. Örömmel, mert jobb a legsoványabb béke, mint a legkövérebb hadakozás. És kis gyanakvással, mert ez már azt jelenti: nem éreztek veszélyt, fenyegetést felőlünk. És ez így is van rendjén. Nincs is ilyen.
Mi viszont érzünk. Ennek nem kellene így lennie, de ez van. Mindenkinek megvan a maga söpredéke: de mi nem vonulunk fel nemzeti gyásznapjaitokon Vasluiban vagy Mehedinţi-en. A Ti söpredéketeknek sem kellene Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron, bárhol Erdélyben. Tisztelet kérdése. Nyilván Ti, remek román barátaim, Radu, Silviu, Cristi, és sorolhatnám a sort: ugyanígy éreztek, és ugyanolyan kínos ez mindannyiunknak. Egyre több a remek román közíró, médiaszemélyiség, művész, aki empatikus, baráti szóval szólal meg. Ezt így is fogadjuk. Tetszik, nem tetszik: közel száz éve élünk a román állam keretei között. Nem mi választottuk, nem Ti választottátok: ezt adta a történelem. Több száz éve együtt élünk. Megtanultuk tisztelni egymást, miután megtanultuk utálni egymást.
Bocsássatok meg nekem, román barátaim, a román Egyesülés évfordulóján nekem két dolog is fáj. Az egyik a hatalmi arrogancia, vagy ahogyan a „plebs” viselkedik, aki magyar esernyővel vonul dák kucsmában, és román zászlóval Székelyföldön: ez nem jó.
A másik, ami jó, de valami csak belenyilall a szívembe: az Óregátból érkező baráti üzenetek, a nyitott, szeretteli szavak. Örülök neki. De ilyenkor azt is érzem: minket már szerethettek, mert szinte elmúltunk. A szászokat is megtanultátok szeretni, miután elmúltak. A zsidókat is. Lassan minket is. A cigányokat még nem, mert ők egyre többen vannak. Pedig ők is a mieink lassan. Aki alkalmazkodik. Ilyen ez a Kelet-Közép-Európa és a Balkán. Mindenki utálja a szomszédot, de áthívja azért egy rostonsültre, miccsre, aztán meg az ellenségem ellensége az én barátom. Lassan normalizálódik minden. Legalábbis ebben hiszünk, talán így is lesz. Mélységesen mély a történelem kútja. Kit érdekel ma már, hogy Bethlen Gábor románra fordíttatta a Szentírást, hogy közben városokat építettünk Erdélyben, ami nem a mienk? Mi is megtanultunk pacallevest és miccset enni.
A történelem során vannak győztesek és vannak vesztesek. Ez tény. Most éppen Ti, román barátaim, az elmúlt száz évben nyerőágon vagytok. Isten éltessen Benneteket. Szomszédaink vagytok, barátaink. De fogjátok fel: sosem hatalom, sosem elnyomó. És amilyen az adjonisten, részünkről olyan a fogadjisten... Ezerszáz éve élünk itt. Adtunk mi, magyarok, már egy Basarab-dinasztiát és Dragoş vajdát is. Ez nem érdem, ez tény. Együtt, és egymásért kell feszülni, nem egymás ellen.
Isten bizony, olyan szívesen koccintanék veletek egy nemzeti ünnepeteken, ha Ti is velem az enyémen. És elismeritek: ilyen a történelmi rulett. Ma az enyém, holnap a Tied.
Én sosem mondok le Erdélyről.
Ti sem.
És ez jól van így.
Erdély. Transilvania. Siebenbürgen. A Hazánk.
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 55
szavazógép
2017-12-07: Közélet - Nagy D. István:

Víz helyett ablaktisztítót kapott a kisgyermek (Bűnvádi vizsgálat Bálványoson)

Mérgezésgyanúval szállítottak a sepsiszentgyörgyi kórházba december elsején egy csecsemőt, miután elfogyasztotta a szülei által egy bálványosi négycsillagos szálloda minibárjában elhelyezett vizespalackból származó folyadékkal feloldott tápszerét. Mint kiderült, a palackban víz helyett ablaktisztító folyadék volt, mely tévedésből került a hűtőszekrénybe. A gyermeket még aznap Bukarestbe szállították szülei, nincs életveszélyben. A fogyasztóvédelem megbírságolta a szállodát, felfüggesztették a takarítási szolgáltatást, a rendőrség pedig gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt indított eljárást.
2017-12-08: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Ünnepvárás Háromszéken
Sepsiszentgyörgy
MESTERSÉGEK NAGYVÁSÁRA – KARÁCSONYI KÉZMŰVESVÁSÁR. A hagyományos múzeumi vásár új helyszíne a Székely Mikó Kollégium konferenciaterme, ahol adventi hangulat, forralt bor, kézműves termékek és sok kulturális családi program várja az érdeklődőket.