Nem tudjuk letenni a szemetünket

2017. december 8., péntek, Nyílttér
Mindazon lakók panaszát közvetítjük, akik a Puskás Tivadar-líceum és a játszótér szomszédságában levő, nemrég átadott csukott szeméttárolóhoz hordják a lakásukban összegyűlt szemetet.

Azzal a kéréssel fordulunk a Tega köztisztasági vállalat vezetőségéhez, hogy szíveskedjenek a szeméttárolóba való bejutást orvosolni, mivel nem lehet megközelíteni a szemeteskukákat az ott összegyűlt víz miatt. Ezt már november elmondtuk annak a személynek, aki a szeméttárolókkal foglalkozik, és azt is elmondtuk, hogy a szemetünket az ajtó elé fogjuk letölteni, ha nem javítják ki a panaszolt hibát. Nem kérünk semmi egyebet, csak azt, hogy egy kicsit civilizáltabb körülmények között tudjuk a szemetünket a kukákba betenni, ha már megcsinálták azt a modern csukott szeméttárolót.
A többi tároló fémszerkezetét egy 10 cm-es betonalapra tették rá. Azt nem tudjuk, hogy ennek az egynek miért nem csináltak egy kicsi magasítást, menedékesen, hogy a víz ne tudjon össze­gyűlni sem az ajtó előtt, sem pedig benn, a kukák között, és hogy egy ilyen befektetést miért nem lehetett kivitelezni hiba nélkül. Kérjük, vegyék a fáradságot, ellenőrizzék panaszunkat, és minél hamarabb orvosolják, különben, ahogy említettük, a gyűjtő bejárata elé fogjuk lerakni a szemetünket.
Egy másik hibája is van ennek a tárolónak: a téli időszakban a hótól és a lefagyott jégtől nem fogjuk tudni kinyitni a bejárati ajtót, amely csupán 3 centiméterre van a talajszinttől. Ezért a következő javaslatokat tesszük: oldják meg a biztonságos, akadálymentes bejárást a tárolóba, szereljenek bele világítást is – hiszen ebben az időszakban nagyon korán sötétedik –, és lássák el lefolyócsatornával, hogy időnként lehessen kimosni, fertőtleníteni.
Kérjük ezen panaszunkra válaszukat a törvényben előírt 30 napon belül és a lépcsőházak bejáratánál kifüggesztve, mint ahogyan az illetékek beszedése előtt is teszik. Ha nem intézkednek minél hamarabb, kénytelenek leszünk a szemét­elhordási díj kifizetését is felfüggeszteni.
17 Iorga, Horgász utcai és Bălan úti lépcsőházfelelős
aláírása a szerkesztőségben
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 53
szavazógép
2017-12-08: Nyílttér - :

Az utca hangja

N. KÁNYÁDI MIHÁLY, Szentivánlaborfalva. Régen, még a modern hadviselés előtt a csatákat gyalogos vagy lovas sereggel vívták. Elöl ment a hadvezér, utána vagy mellette a zászlóvivő. A zászló a csapat vezérlő csillaga volt, amíg lobogni látták, addig állt a had. Fontos volt a csatazászló, az országzászló, az egyházi és a tartományi zászló is, ma is alapvető értékű jelkép, amikor már másképp csatázunk. Épp ezért megdöbbentő, ami a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban az országzászló felvonásának kapcsán történt novemberben. Eddig azt hittük, hogy Románia jogállam, de az erőszakszervezetek nagy félelmükben megfélemlítették a szervezőket és a városvezetőket, hogy letartóztatás lesz a vége, ha felvonják a zászlót, mert ez irredenta, soviniszta, revizionista, terrorista értelmezést kap. A kezdeményezők helyesen döntöttek, amikor kitértek az igazi soviniszta megnyilvánulások elől: az okosabb enged. Ezek után kíváncsian vártuk a repressziós szervek december elsejei intézkedéseit az idegenből jövő bajkeverők ellen. Jó lenne, ha mindkét oldalon okosabban próbálnának viszonyulni a másikhoz!
2017-12-08: Nyílttér - :

A Jónás könyve színpadon (Ikafalvi rendezvények)

Egész napos művelődési rendezvényt szervezett november 26-án Ikafalván a Csillagösvény Egyesület. Délelőtt istentiszteleti keretek közt szimbolikus hőlégballonos utazást tehettünk, amelynek tanulsága: dobjuk ki a meg nem értés, a harag, a sértődöttség, a balítélet, egyszóval emberi gyarlóságaink terheit, hogy lelkünk könnyebb legyen és szárnyalhasson, emelkedhessen közelebb az isteni szférához.