Cirkusz és bizalmatlanság

2017. december 8., péntek, Máról holnapra
Mózes László
Parlamenti, edzett tudósító is meglepődött a szerdai, minősíthetetlen és az ország házához méltatlan jeleneteken. Az igazságügyi törvények módosítása során – a képviselők az úgynevezett első jogszabályról, a bírák és ügyészek jogállásának módosításáról szavaztak, zsinórban – kocsmai szintre süllyedtek az indulatok.

Az ülésvezető plénumban káromkodott, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség politikusai Tolvajok táblával, hangosbemondóval álltak a pulpitus körül, miközben a szenátusból erősítésként átült Șerban Nicolae szociáldemokrata politikus annyira bárdolatlan kifejezésekkel illette Cosette Chiricău képviselő asszonyt, hogy a hírmagyarázók azóta is csak keresik a szavakat.
Ám a cirkusznál és a zűrzavarnál jóval súlyosabb, hogy a maratoni ülés során – több mint tizenkét órán át dolgoztak a honatyák – a módosító indítványokról parlamenti vita nélkül szavaztak. Egy fontos jogszabály esetében ez teljes mértékben elfogadhatatlan, pártállami diktatúrát idéző cselekedet. Hiszen a választott politikusok arra kapnak felhatalmazást a szavazóktól, hogy demokratikus módon tegyenek eleget jogalkotói feladatuknak, s ne bábként, vakon szolgáljanak a pártvezetésnek. A társadalom azt várná el a honatyáktól, hogy érdemi vitát követően, a parlamenti játékszabályoknak megfelelően hozzanak döntést, nem futószalagon. Ez súlyos, a demokráciát alapjaiban sértő mulasztás, melyre nincs magyarázat.
Persze, az ellenzék sem győztesként kerül ki ebből a csetepatéból, noha Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség vezetője joggal kifogásolta a vita elhalasztását. Ez már az a politikai mélyrepülés, amikor jobbára vesztesekről lehet beszélni. Tovább gyűrűzik, fokozódik a bizalmatlanság légköre, hiszen ilyen, folyamatosan döbbenetet keltő fejlemények mellett kinek lehet ma elhinni azt, hogy az igazságügyi törvények tekintetében valóban fontos, szükséges változtatásokról lenne szó? A politika iránt érdeklődő – ha egyre kevesebb van belőlük, ez is érthető – csak táborokat lát, ellenkezőket, nem érti a jogi paragrafusokat, a betűk, szavak közé rejtett szándékot.
A közélet egyre inkább csüggedő szemlélője hallgatja tehát a kormányoldal jogászainak érvelését – ugyan mennyire lehet hitelesnek tekinteni a bizottság elnökét, a tizenhármas kormányrendelet szülőatyját? –, hallja az igazságszolgáltatás függetlenségét féltő nyugati nagykövetek aggódó nyilatkozatait, a főügyész következetes ellenkezését, a civil, szinte kétségbeesett hangokat. Utóbbiak közül nem alaptalanul tekintheti mérvadónak Tudor Chirilă bukaresti énekes tüntetésekre szólító komor videóüzenetét, s ha mindezek mellett továbbra is arra gondol, hogy az említett intézkedések fő célja a kormányzati bűnszövetség felmentése, joggal teszi.
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 55
szavazógép
2017-12-08: Nyílttér - Fekete Réka:

Mustár karácsonyra (Tollraforgó)

Kedves Szüleim! A közelgő ünnepekre való tekintettel írok néhány sort, amit persze máskor is megtehetnék, de olyan rohanás az élet. Jólesik rátok gondolni, amit természetesen sokszor teszek, de valahogy nem sikerül megállítani az idő kerekét legalább annyira, hogy megkérdezzem: mi újság felétek? Eltelt húsvét, tudom, elbaltáztam az anyu születésnapját, apát nem köszöntöttem névnapján, tesóm bulijára sem küldtem bár egy üdvözletet, de ott vagyok naponta a Facebookon, és követem az eseményeket.
2017-12-08: Közélet - Fekete Réka:

Életmentő gyógyszerek hiányoznak

Az országos szintű immunoglobulin-hiány Háromszéket sem kerülte el: a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház jelenleg csak két adag specifikus ellenanyaggal rendelkezik, egy adott antibiotikumból pedig, ami bizonyos fertőzések esetén nélkülözhetetlen, egyetlen dózis sincs. Az egészségügyi rendszerre jellemző pénzügyi bizonytalanság egyebek mellett a gyógyszerellátás folytonosságát is érinti, többek között ez vezetett oda, hogy életmentő készítmények is hiányoznak a kórházakból – állítja dr. Antal Álmos, a kórház igazgatója.