Palesztin vezetők hadüzenetként értékelték Trump döntésétMegnyílnak a pokol kapui?

2017. december 8., péntek, Világfigyelő
Hadüzenetnek nevezte Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamasz szervezet Gázában élő politikai vezetője Donald Trump amerikai elnök döntését, miszerint az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. Ezért Haníje bejelentette, hogy péntektől újabb intifádát, vagyis palesztin felkelést hirdetett. Közben Izrael megerősítette hadseregének Ciszjordániában állomásozó egységeit. Trump bejelentését amúgy Izraelen kívül kis túlzással az egész világ elítélte vagy legalábbis ellenezte: az arab államok túlnyomó többsége, az Európai Unió és tagállamai, az Egyesült Királyság, Oroszország, Törökország.
 
  • Palesztin tüntetők Gázában Fotó: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/index.hu
    Palesztin tüntetők Gázában Fotó: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/index.hu

„December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a Jeruzsálemet érintő döntés miatt” – mondta tegnap Haníje. „Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élvező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben”.
Az izraeli hadsereg szóvivője közben bejelentette, hogy Ciszjordániába vezényelnek több további zászlóaljat, más egységeket pedig készenlétbe helyez. Az intézkedések azt szolgálják, hogy az izraeli haderő készen álljon minden eshetőségre. Tegnap máris összecsapások törtek ki az izraeli hadsereg egyes egységei és palesztin tiltakozók között a Gázai övezetben Hán-Júnisztól keletre, Ciszjordániában Hebronnál és Túl-Karmnál, valamint Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál. Több palesztin politikai csoport tiltakozó mentekre hívott fel a déli imát követően a nagyobb ciszjordániai városokban, ahol az üzletek is bezártak, mert a szerdán még csak iskolákra meghirdetett sztrájk tegnapra általános munkabeszüntetéssé szélesedett.
Trump bejelentését jóformán csak Izrael üdvözölte: Benjámin Netanjahu miniszterelnök történelmi jelentőségűnek nevezte, és leszögezte, ezt a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell. Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnöki bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak.
A palesztin vezetők elítélték az amerikai elnök döntését. Mahmúd Abbász palesztin elnök televíziós beszédében azt mondta, hogy Washington szembemegy a nemzetközi joggal, bátorítja a megszállást, az izraeli telepesépítkezéseket, és ezzel tovább távolodott a béketárgyalások közvetítői szerepétől, aláásva a kétállami megoldást. „Ezek az elutasított és elfogadhatatlan intézkedések szándékosan aláássák a megbékélés érdekében tett erőfeszítéseket, és arról szólnak, hogy az Egyesült Államok feladja az elmúlt évtizedekben a békefolyamat támogatásában betöltött szerepét” – hangoztatta a palesztinok elnöke. „Trump döntése nem fogja megváltoztatni Jeruzsálem városában a valóságot: ez egy palesztin, arab, iszlám város, arab Palesztina fővárosa. A lépés a szélsőséges csoportokat szolgálja, amelyek régiónk konfliktusait megpróbálják vallási háborúvá alakítani, a térséget nemzetközi viszályba és véget nem érő háborúba rántva” – tette hozzá. Száeb Erekát, aki a palesztinok főtárgyalója volt a békefolyamat korábbi megbeszélésein, a Háárec izraeli újságnak nyilatkozva kijelentette, hogy Trump bejelentése ellehetetleníti a kétállami megoldást. Szerinte az amerikai elnök döntése arra kényszeríti a palesztinokat, hogy a Jordán folyótól a Földközi-tengerig terjedő történelmi Palesztinát követeljenek maguknak. A gázai övezetet irányító iszlamista Hamasz szóvivője azt mondta, hogy Trump „megnyitotta a pokol kapuit”. A mozgalom péntekre meghirdette a „harag napját”, a szélsőséges iszlamista Iszlám Dzsihád nevű szervezet pedig hadüzenetnek nevezte Donald Trump döntését.
Az európai államok többsége – Franciaország, Németország, Anglia, Olaszország – is jelezte: nem ért egyet Trump döntésével. Moszkva szerint az amerikai elnök a tűzzel játszik, Törökország érthetetlennek nevezte a lépést, amely Erdogan elnök szerint tűzbe vetheti a térséget.
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 53
szavazógép
2017-12-08: Belföld - :

Éjjel fejezték be

Több mint tizenkét órás, éjszakába nyúló és botrányos ülésen fogadta el szerdán a képviselőház a bírák és ügyészek jogállásának módosításáról szóló törvénytervezet cikkelyeit.
2017-12-08: Világfigyelő - :

Célkeresztben Magyarország

Magyarország súlyos vitában áll az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságával (LIBE) az illegális bevándorlás ügyében, mely meghatározó sorskérdés a kontinens jövője szempontjából – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a testület brüsszeli ülésén, amelyen a jogállamiság magyarországi helyzetéről vitáztak. Közben az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordult, a harmadik szakaszba léptetve ezzel a civil törvény, a felsőoktatási jogszabály-módosítás, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárásokat. A kvótaper során Csehországot és Lengyelországot is perbe hívta az Európai Bizottság. A Fidesz úgy értékeli, a Soros György befolyása alatt lévő Brüsszel sorozatlövést eresztett Magyarországra, a jogi eljárásokat már nyíltan a politikai zsarolás és nyomásgyakorlás eszközeként használják.