80 esztendeje hunyt el József AttilaC. Némethi Enikő: A költővel a kertben

2017. december 9., szombat, Kultúra

Zsuzsanna egy borongós, esőt szitáló novemberi napon az ablakuk alatti aranyesők, orgonák vadhajtásait nyesegeti, hogy tavaszra készen álljanak a virulásra. Na, meg szebbek is, ha gondozottak. Közben elméje valamelyik bugyrából előbújik egy József Attila-verssor: „Kertész leszek, fát nevelek…”


Zsuzsanna vidéki gyökerű tanítók gyermeke, tudja, hogy mit hogyan és mikor kell a kertekben gondozni. Szereti ezt a munkát, meg a szépet is. Ő is tanító, mint elődei, valami különös kötődéssel a neveléshez, a kétkezi munkához és a természethez.
Munka közben dúdolja is a megzenésített verset, mikor a sorhoz ér, hogy „jóhíremre jól vigyázok”, megáll a kezében a szerszám, majd némán folytatja a verset: „nem ér engem veszedelem, magamat is elültetem.” Rádöbben, hogy róla szól, a tanítóról, aki minden szavával, mozdulatával önmagát ültetné el a gyermekek szívébe, lelkébe.
Abbamarad a vers, most már csak a költőjére gondol. Ezért akart József Attila is tanár lenni, mint ők a családban? Mindannyian, kik az idők során tanítanak, hogy elültessék gondolataikat a felnövekvőkben, hogy átadják –, jóhírükre vigyázzanak? Mert így nem éri őket sem veszedelem.
Istenem, kell-e ennél többet átadni? A mindentudás tárháza mind semmi e sorok üzenete mellett. Bizony, az idők során érte ezt a nemzetet elég sok veszedelem. Ha eleink mind vigyáztak volna a jó hírükre, s nem vált volna soraik közül egy sem önnön nemzete árulójává, sírásójává. Nagyot sóhajtott, inkább felnyögött a tanítónő, de nem a testi fáradságtól.
Újra felveszi a szerszámot, a vers fonalát is: „Kell ez nagyon, igen nagyon, / napkeleten, napnyugaton – / ha már elpusztul a világ, / legyen a sírjára virág.”
Micsoda szavak! Magunk pusztítjuk világunkat gyűlölettel, hatalomvággyal, mások felett uralkodni akarással, közönnyel, önösséggel, múltunk feledésével, őseink és világunk iránti tiszteletlenséggel…
A húszéves József Attila mi mindent megtapasztalhatott ekkorra! Talán ezek érlelték e verset ilyen csodálatosra – elmélkedett Zsuzsanna. Annyi szenvedés után kiben fogalmazódtak volna meg hasonló gondolatok? Amikor még gyerekként rátalált nagy névrokonára, Attila hun uralkodóra, hogyne kutatta volna?! Mi eleget teszünk-e őseink igazságának felderítéséért?
Eszébe jut egy részlet József Attila önéletírásából. Beszalad a könyvért, hogy pontosan idézze: „A harmadikos olvasókönyvben azonban érdekes történeteket találtam Attila királyról, és rávetettem magam az olvasásra. Nem csupán azért érdekeltek a hun királyról szóló mesék, mert az én nevem is Attila, hanem azért is, mert Öcsödön nevelőszüleim Pistának hívtak. A szomszédokkal való tanácskozás után a fülem hallatára megállapították, hogy Attila név nincsen. Ez nagyon megdöbbentett, úgy éreztem, hogy a létezésemet vonták kétségbe. Az Attila királyról szóló mesék fölfedezése azt hiszem, döntően hatott ettől kezdve minden törekvésemre, végső soron talán ez az élményem vezetett el az irodalomhoz, ez az élmény tett gondolkodóvá, olyan emberré, aki meghallgatja mások véleményét, de magában fölülvizsgálja; azzá, aki hallgat a Pista névre, míg be nem igazolódik az, amit ő maga gondol, hogy Attilának hívják.”
Szerszámmal, könyvvel a kezében még egyszer visszanéz, mindent rendben hagyott-e. Nemzete két nagy Attilájára gondol: milyen különös két emberi sors, és milyen meghatározó mindkettő a magyarok életének egy-egy szeletében! És milyen rejtélyes mindkettejük halála is...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1510
szavazógép
2017-12-09: Kultúra - :

Sükösd Ferenc színvilága (Emléktárlat Sepsiszentgyörgyön)

(1937–1972)
Ahhoz a nemzedékhez tartozott, amelynek többsége a sikeres tehetségkutatásnak köszönhetően jutott el az 1949-ben alakult marosvásárhelyi líceumba, majd később a kolozsvári főiskolára, s melynek a sóvidéki Sükösd mellett a háromszéki Plugor Sándor és Kosztándi Jenő vagy a gyergyói Márton Árpád és Gaál András lehetnének beszédes példái.
2017-12-09: Életutak - Csinta Samu:

Aki morális okokból fordult szembe a népakarattal (Beszélgetés Lászlófy Pállal, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége volt elnökével)

Azt állítja, véletlenek fűzére kísérte útját az egyetemi KISZ-titkárságtól a pedagógusszövetségi elnöki tisztségig. Beszélgetés az RMPSZ tiszteletbeli elnökével, Lászlófy Pállal, aki a németek visszavonulását is képes volt megakasztani.