A Waldorf-közösség karácsonyi ajándéka

2017. december 11., hétfő, Közélet

Nemeztestű és spárgakezű manók csengettyűs sapkában, rongyszaloncukrok, különböző agyagfigurák, filcbabák, házi áldás szövegével írott-festett ajándékkártyák, különleges lekvárok, természetes anyagokból készített karácsonyfadíszek és a nélkülözhetetlen közösségi hangulat jellemezte a sepsiszentgyörgyi Waldorf-közösség szombati karácsonyi bazárját, ami jóval túlmutat egy ünnepi vásáron.

  • Nem csak kíváncsiskodtak, vásároltak is a természetes portékából FERENCZ CSABA FELVÉTELE
    Nem csak kíváncsiskodtak, vásároltak is a természetes portékából FERENCZ CSABA FELVÉTELE


A Waldorf-oktatást választó sepsiszentgyörgyi szülők és pedagógusok 1993 óta próbálkoznak azzal, hogy teljes nyolcosztályos tagozatot építsenek ki. A szándék több alkalommal akadályba ütközött, de a Waldorf-szellemiségű oktatás-nevelés tovább folytatódott óvodában és néhány elemi osztályban. Jelenleg két vegyes korosztályú óvodai csoportban és egy-egy előkészítő, első, második, harmadik és ötödik osztályban működik ez az alternatív oktatás Sepsiszentgyörgyön. A hiányzó negyedik osztályra, a jövőben induló ötödikre már van húsz jelentkező a város több iskolájából, így a jelenlegi hézagot is sikerül betölteni – tudtuk meg Szőcs Emesétől, a Nicolae Colan Általános Iskola igazgatójától. A Waldorf-tagozat tanítói és az V–VIII. osztályos tanárok képzettek, aki a Waldorf-osztályban tanít, volt már megfelelő felkészítőn – hangsúlyozza az igazgató. Az iskolájukban működő Waldorf-osztályoknak minden feltételt megadtak, így ennek az alternatív oktatásnak sikerült meggyökereznie ebben az iskolában, és az egykor a Váradi József Általános Iskolában indult folyamat mára itt követőkre talált.
A szombati karácsonyi bazárban főként a szülők által készített dísztárgyakat lehetett megvásárolni, de az ötödik osztályos diákok nemez- és horgolt munkáit is kiállították, a tanítók, tanárok kórusának éneke pedig jócskán hozzájárult az ünnepi hangulathoz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2867
szavazógép
2017-12-11: Közélet - Fekete Réka:

Naponta több óra önkéntesség (Vöröskeresztes fiatalok)

Papp Nimród, a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola nyolcadikos diákja – egyik legfiatalabb és legaktívabb tagként – kapta az Év önkéntese címet a Kovászna Megyei Vöröskereszt megyeközponti ifjúsági csoportjának szombat este tartott díjkiosztó gáláján. A főként középiskolás diákokból és huszonévesekből álló, hetvenhat főnyi csapat idén 10 427 óra önkéntes munkát végzett, ami megfelel 434 napnak, a legtevékenyebbek évi teljesítménye meghaladja a napi egy órát.
2017-12-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Angyalfia mesterek műhelyéből (Karácsonyi kézművesvásár)

Talán szerénytelenséggel állítható, a háromszéki karácsonyi vásárok közt évek óta meghatározó szerepe van a mesterségek nagyvásárának, annak a kézművesszemlének, melynek jellegzetes hangulatát kezdetekben a helyszín, a Székely Nemzeti Múzeum adta meg. A kézművesek és angyalfiát keresők körében egyaránt népszerű rendezvény ugyan kinőtte ezt a különleges teret, a vásárosok portékái azonban változatlanul igényesek, színvonalasak. Kínálatukból ezúttal a Székely Mikó Kollégiumban válogathattunk.