Európa elöregedő mezőgazdasága

2017. december 12., kedd, Gazdakör

Nem csak hazánkban okoz gondot a nemzedékváltás, az Európai Unióban általános probléma a fiatal korosztály hiánya az agráriumból. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat novemberben adta közzé a 2015-ös évre vonatkozó mezőgazdasági foglalkoztatási adatokat.

A 28 tagországban legtöbben Romániában (26%), Bulgáriában (18%) és Görögországban dolgoznak a földeken, legkevesebben pedig – egy százalék körül – Belgiumban, Máltán, az Egyesült Királyságban, valamint Luxemburgban. Magyarországon a munkavállalók 6 százaléka végez munkát a mezőgazdaságban.
Az Eurostat híroldalán megjelent cikk szerint 2015-ben mintegy 10 millió ember dolgozott az unió agráriumában, ami az összes foglalkoztatás 4,4 százalékát tette ki, a női dolgozók aránya 35 százalék volt. Ausztriában foglalkoztatja a legtöbb nőt az ágazat, arányuk 45 százalék, majd Románia (43 százalék), Görögország és Szlovénia (41) következik. Ezzel szemben a legkevesebb nőt Írországban (12) és Dániában (20 százalék) regisztrálták.
Az EU mezőgazdasági dolgozóinak 32 százaléka fiatalabb negyvenévesnél, közel 60 százalék a 40–64 éves korosztályba tartozik, 9 százalék pedig idősebb.
A legtöbb 64 évesnél idősebb mezőgazdászt Portugáliában jegyzik, a foglalkoztatottak 42 százalékát ez a korosztály teszi ki. A második és harmadik helyen Írország (22%) és az Egyesült Királyság (19%) áll az Eurostat adatai szerint. (bokor)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2017-12-12: Gazdakör - Incze Péter:

Változott a gazdaságok értékének kiszámítása (Vidékfejlesztési pályázatok)

Cătălina Savin, a Vidéki Beruházásokat Kifizető ügynökség megyei hivatalának igazgatója tájékoztatott, hogy az ügynökség változtatott a pályázó gazdaság méretének, értékének kiszámítási módján, így jövőtől az  új, megváltozott értékek szerint kell számolni. A 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési tervben a gazdaságot az ún. „standard output” – SO-számban mérik, amely pontosabban kifejezi az illető gazdaság nagyságát, értékét, mint a régebb használt Gazdasági Egység.
2017-12-12: Közélet - Hecser László:

Későre újul meg a Víz utca (Barót)

Egy Víz utcai lakos, Simon László kereste meg lapunkat, hogy érdeklődjünk: mikorra újítja fel a polgármesteri hivatal az otthona környékét, hiszen manapság autóval csak lépésben lehet haladni, mert károsulhat az alváz, esős időben a gyalogosoknak sártengeren kell átgázolniuk. Várhatóan tavasszal lebontják a Petőfi utcai hidat is, így még a mentőautók és tűzoltók is csak kerülővel tudnak a házak közé menni. Lázár-Kiss Barna András, Barót polgármestere szerint az említett szakasz teljes felújítása csak két év múlva várható.