BarótKésőre újul meg a Víz utca

2017. december 12., kedd, Közélet
Egy Víz utcai lakos, Simon László kereste meg lapunkat, hogy érdeklődjünk: mikorra újítja fel a polgármesteri hivatal az otthona környékét, hiszen manapság autóval csak lépésben lehet haladni, mert károsulhat az alváz, esős időben a gyalogosoknak sártengeren kell átgázolniuk. Várhatóan tavasszal lebontják a Petőfi utcai hidat is, így még a mentőautók és tűzoltók is csak kerülővel tudnak a házak közé menni. Lázár-Kiss Barna András, Barót polgármestere szerint az említett szakasz teljes felújítása csak két év múlva várható.
  • Fotó: Albert Egon
    Fotó: Albert Egon
Barót infrastruktúrájának megújulása a város északi részén kezdődött – a Béke utca és December 1. utca környékén –, s fokozatosan haladva a város központi részén folytatták a beruházást, a Petőfi és a Víz utcát pedig csak ezt követően, várhatóan 2020-ra korszerűsítik. „Amikor nekifogtunk a város útjai és utcái felújításának, úgy döntöttünk, előbb ott dolgozunk, ahol az új víz- és csatornahálózatot már letették, majd fokozatosan haladunk tovább. Ettől az elképzelésünktől csak akkor tértünk el, amikor a megyei tanács célirányosan küldött pénzt a Kossuth Lajos utca felső szakaszának aszfaltozására. A város főútjának alsó részén lakóknak sem kell sokat várniuk, mert a 131-es megyei út rendbetételével ott is kivételes minőségű lesz az út. A következő tavasszal a Bányász utcát aszfaltozzuk, mellette pedig több kis szakaszt akarunk elkészíteni – az úgynevezett francia blokk környékén, a tornaterem előtt, a patika mögötti két parkolóban és az iskola hátsó bejáratánál” – mondotta a városvezető.
A Petőfi utca felújítása – az úttest mellett a járda és a zöld­övezet rendezése – leghamarabb 2019-ben következhet, hiszen előbb a hidat kell elkészíteni. A polgármester úgy véli, a kormánypénzből készülő hídnak jövő év május-júniusában kezdhet neki a kiválasztott kivitelező, átadására ősszel kerülhet sor.
A Víz utcában lakóknak mégsem kell még évekig teljes egészében nélkülözniük a fejlesztéseket. Hogy a híd lebontása ne befolyásolja nagymértékben mindennapjaikat, a közeli, az Ady Endre utca felé kijáratot jelentő pallót újítják meg, segítenek az utca alsó szakaszától a tűzoltóautók garázsáig tartó részen lakóknak a vízhálózatra  csatlakozni, s ha a hivatal egy nemrég született kezdeményezését jól fogadják, s készek lesznek saját pénzen díszfacsemetéket vásárolni, akkor a város hasonló számú csemetét adományoz nekik. „Sajnálom, hogy a lakóknak az út minősége néha fennakadást okoz, de a város összes gondját egyszerre nem tudjuk megoldani. Az autók közlekedése jelen pillanatban és az elkövetkezendőkben is biztosított lesz, tehát szükség esetén a mentők és tűzoltóautók is be tudnak hajtani. Az utca minősége amúgy még az aszfaltozás előtt javulni fog, mert mihelyt a Barót patakának medrét szabályozók befejezik a munkát, vastag kavicsréteggel szórjuk meg. Reményeim szerint mindez akkor is megvalósul 2020-ig, ha a kormány megszorítja az önkormányzatok költségvetését” – nyilatkozta Lázár-Kiss Barna András.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2017-12-12: Gazdakör - :

Európa elöregedő mezőgazdasága

Nem csak hazánkban okoz gondot a nemzedékváltás, az Európai Unióban általános probléma a fiatal korosztály hiánya az agráriumból. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat novemberben adta közzé a 2015-ös évre vonatkozó mezőgazdasági foglalkoztatási adatokat.
2017-12-12: Közélet - :

A Háromszék Sepsiillyefalván (Találkozzunk, nyerjünk)

Amint azt korábban meghirdettük, olvasóink számára új, interaktív nyereményjátékot indítunk. Azt szeretnénk, ha minél többen bekapcsolódnának, és véleményükkel, meglátásaikkal aktívan részt vennének a Háromszék tartalmának kialakításában, formai megjelenítésében, szervezési életében, egyúttal meg- és kibeszélnénk közös dolgainkat.