Gazdagodó tanösvényekA madarak védelmében

2017. december 12., kedd, Közélet
Rendhagyó gyakorlatra gyűltek össze múlt kedden a Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata környezettudományi karának hallgatói a város előpataki kijáratánál kezdődő tanösvénynél. A két évfolyam diákjai a Szemerja–Görgő Egyesített Közbirtokosság vezetőjével közösen a tanösvény tizenegy pontján madárházakat és műanyag palackokból kialakított madáretetőket, illetve maguk készítette tájékoztató táblákat helyeztek ki.
  • Munkában az egyetemisták. Fotó: Albert Levente
    Munkában az egyetemisták. Fotó: Albert Levente
Csákány László, a közbirtokosság elnöke érdeklődésünkre elmondta: az akcióval az erdőtulajdonosi társulás által gondozott területen élő madárfajokra szeretnék irányítani a figyelmet, és egyúttal az óvásukat is elősegíteni. A felsőoktatási intézmény környezettudományi karával már korábban megállapodást kötöttek, amelynek lényege, hogy a közbirtokosság gondnokságában álló területen kijelölt három környezetvédelmi rezervátum megfelelő kezelését ellássák. A megállapodás kiterjed a Büdös-kútra is, a kar vezetői vállalták, hogy rendszeresen ellenőrzik a forrás vizének összetételét és minőségét, emellett több közös kezdeményezést, programot is lebonyolítanak. A keddi akció célja az volt, hogy a városhatár és a Benedek-mező között húzódó tanösvényt tájékoztató táblákkal lássák el, amelyek a helyszínről, illetve az ott élő madárfajokról nyújtanak részletes tájékoztatást. A táblák kitérnek arra is, hogy mivel ajánlott etetni az állatokat.
A diákok Bartalis Ildikó egyetemi adjunktus vezetésével érkeztek, majd nekiláttak, hogy szakszerű madáretetőket „faragjanak” az általuk hozott műanyag palackokból, amelyekbe aztán eleség is került a tizenegy, helyszínen élő madárfajnak. A madárházak felszerelésére Csákány László vállalkozott. A fóliával védett ismertetőanyagokat a diákok állították össze, ehhez a közbirtokosság részéről kapták az alapvető tudnivalókat, majd az oktatók szabad kezet adtak mindenkinek, hogy csoportban vagy egyénileg dolgozzanak. Az ily módon egyedire sikerült madáretetők aljára felkerült a készítők neve is.
Mint kiderült, korábban már csemeteültetésben is részt vettek a diákok a közbirtokosság területén. Többre értékelik ezeket a pillanatokat, mintha valamely, a környezetvédelemhez kötődő intézménynél töltenék el a szakmai gyakorlatra szánt időt – hangzott el.
A környezettudományi kar oktatói folytatni szándékoznak a tanösvények felszerelését, a következőkben Sugásfürdő irányába, valamint a Millenáris erdőn keresztül haladó ösvényt látnák el hasonló táblákkal.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2017-12-12: Kármentő - Váry O. Péter:

A kultúra örök

A költő szerint csak Anna örök. Néhány elvakult, amúgy a jobbik fajtából való, az emberiség szekerét a szellem erejével előrébb tolni próbáló társunk szerint a kultúra is örök, de ebbe most ne menjünk bele. Nem mintha nem értenénk egyet velük, inkább azért, mert attól tartunk, néhány olvasónk itt elveszti érdeklődését, a további betűhalmaz csak értelmetlenül elpocsékolt nyomdafesték marad számára.
2017-12-12: Közélet - Fekete Réka:

Meleg étel, segélycsomag, szabad fogas a rászorulóknak

Márciusig négyszáz adag meleg vacsorát biztosít az unitárius egyház segélyszervezete a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló lakóinak, az önkéntesek pedig már a múlt héten megkezdték a tartós élelmiszerek gyűjtését rászoruló családok számára. Amint beállnak a nagy hidegek, a Gondviselés Segélyszervezet háromszéki fiókja szabad fogast állít a megyeközponti unitárius templom elé, ahová bárki kiakaszthat téli ruhaneműt, illetve, ha szüksége van rá, elvihet onnan ruhadarabokat.