Meleg étel, segélycsomag, szabad fogas a rászorulóknak

2017. december 12., kedd, Közélet
Márciusig négyszáz adag meleg vacsorát biztosít az unitárius egyház segélyszervezete a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló lakóinak, az önkéntesek pedig már a múlt héten megkezdték a tartós élelmiszerek gyűjtését rászoruló családok számára. Amint beállnak a nagy hidegek, a Gondviselés Segélyszervezet háromszéki fiókja szabad fogast állít a megyeközponti unitárius templom elé, ahová bárki kiakaszthat téli ruhaneműt, illetve, ha szüksége van rá, elvihet onnan ruhadarabokat.
  • Együtt vacsoráznak a hajléktalanok. A szerző felvétele
    Együtt vacsoráznak a hajléktalanok. A szerző felvétele
A Máltai Szeretetszolgálat által működtetett hajléktalanszállóban örömmel fogadták az eddig két alkalommal kiszállított meleg vacsorát, márciusig minden szerdán ez történik. Az önkéntesek alkalmanként harminc-harmincöt adagot visznek az éjjeli menedékhelyre, ha akadnának még támogatók, hetente akár többször is biztosíthatnák a meleg vacsorát – tudtuk meg Bartha Alpár kökösi unitárius lelkésztől, a vacsoraprogram egyik kezdeményezőjétől.
A Gondviselés baróti önkéntesei múlt héten tartós élelmiszereket, tisztálkodószereket és édességet gyűjtöttek a helyi üzletekben vásárló lakosságtól, e hét végén Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen folytatják az akciót a Profi és a Bertis üzletekben. Gazdag Ildikó, a szervezet háromszéki vezetője lapunknak elmondta, saját adatbázisuk alapján keresik fel a rászorulókat a karácsonyi csomagokkal, de a lakosságtól is szívesen fogadnak címeket, neveket, hogy minél több nehéz sorsú emberhez eljuthasson a segítség.
A téli ruhanemű gyűjtését is megkezdték, a hívektől már érkeztek csomagok, a továbbiakban a lakossági felajánlásokat is fogadják a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség hivatali irodájában, és majd akkor is, amikor a templom elé kihelyezik a szabad fogast. A tavalyi sikeres kabátakció tapasztalata alapján a szervezők bíznak abban, hogy mire az igazi nagy hidegek beköszöntenek, lesz, amit kiakasztani, és a szabadba kihelyezett ruhaneműből csak a valóban rászorulók visznek magukkal.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2017-12-12: Közélet - Nagy D. István:

A madarak védelmében (Gazdagodó tanösvények)

Rendhagyó gyakorlatra gyűltek össze múlt kedden a Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata környezettudományi karának hallgatói a város előpataki kijáratánál kezdődő tanösvénynél. A két évfolyam diákjai a Szemerja–Görgő Egyesített Közbirtokosság vezetőjével közösen a tanösvény tizenegy pontján madárházakat és műanyag palackokból kialakított madáretetőket, illetve maguk készítette tájékoztató táblákat helyeztek ki.
2017-12-12: Közélet - :

Buktak a nyolcadikosok

A próbaérettségizőkhöz hasonlóan a nyolcadikosok is matematikából teljesítettek a leggyengébben a megyei szintű próbavizsgán. Az 1683 diákból csupán 478-an (28,40 százalék) érték el az ötöst, közülük közel háromszázan hetes alatti jegyet kaptak, tízest hárman érdemeltek ki. Magyar nyelv és irodalomból 1229-en próbavizsgáztak, 74,45 százalékuk sikeresen, de a jegyek itt is gyengék, a 915-ből 440-en hetes alatt teljesítettek, tízest nem jegyeztek. Román nyelv és irodalomból a diákok 48,15 százaléka érte el az ötöst. (fekete)