Vállalkozz itthon!

2017. december 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

40 000 okot adunk, hogy itthon vállalkozz! – ezzel a címmel a Diaspora Start Up kiírás legmagasabb pontszámmal elfogadott pályázata azokat a román állampolgárokat szólítja meg, akik Magyarországon tartózkodtak az utóbbi legalább egy évben, és szívesen indítanának saját vállalkozást Romániában az észak-nyugati vagy a Központi Fejlesztési Régiók valamelyikében.

A lakcím esetében nem elvárás, a vállalkozás esetében ugyanakkor már feltétel a városi környezet. A célcsoport ilyen jellegű leszűkítésének eredményeként a feltételeknek megfelelő pályázók nagyobb eséllyel kerülhetnek be a programba.
A projekt egyrészt szakmai képzést biztosít, másrészt pedig a legjobb üzleti terveket anyagi támogatásban is részesíti. A szakmai képzés egy online tanfolyam keretében valósul meg, amely román és magyar nyelven egyaránt elérhető, ezzel biztosítva, hogy a jelentkezők a saját anyanyelvükön sajátíthassák el a vállalkozás elindításához szükséges alapvető tudást és készségeket. A nagyjából 40 órás képzéssorozat interaktív, a mentorok nemcsak előadást tartanak, hanem a felmerülő kérdésekre is válaszolnak. Mindez olyan felhasználóbarát platformon történik, amely akár mobil­eszközről is elérhető, így a résztvevők nincsenek helyhez kötve. Az oktatás mellett a jelentkezők tagjaivá válnak egy virtuális támogatói hálózatnak, ahol intézmények, szervezetek, szakmai vállalkozások segítik őket információkkal, tanácsokkal a vállalkozásaik elindításában, működtetésében.
A képzéssorozat végén elkészülő üzleti tervek közül egy szakmai zsűri 32-t választ ki, amelyek legtöbb 40 000 euró értékű vissza nem térítendő anyagi támogatásban részesülnek. Az anyagi támogatás mellett a projekt másik kiemelt pontja a mentorprogram, amelyben minden induló vállalkozó tovább mélyítheti megszerzett ismereteit, és személyre szabott tanácsokat kaphat. A mentorok tehát nemcsak addig követik figyelemmel a vállalkozások alakulását, ameddig elkészül az üzleti terv, hanem folyamatos segítséget nyújtanak, ezzel biztosítva, hogy életképes és hosszú távon fennmaradó vállalkozások szülessenek.
A Diaspora Start Up POCU kiírás legmagasabb pontszámmal értékelt pályázatát a Romániai Vállalkozásokért Egyesület és a LAM Alapítvány közösen valósítja meg az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a Humán Tőke Operatív Program keretében. A projekt honlapja: diasporaungaria.ro/hu, jelentkezni az Elérhetőség menüpont alatti Jelentkezz most a programunkba gombra kattintva lehet. További részletek a honlapon és a DiasporaUngaria Facebook-oldalán.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2017-12-13: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Újjal próbálkozni (Magánvállalkozás)

Pál Attila korán megtanulta becsülni a kétkezi munkát. Édesapja lakatosműhelye mintegy családi örökségként maradt rá, de a kapukra, kerítésekre szóló, jobbára alkalmi megrendelések nem mindig biztosították a továbblépés lehetőségét. Így – a munkát szerető mesterember hozzáállásával – több újdonságba is belekezdett, még a felénk is megjelenő, aztán elhaló éticsiga-tenyésztés is elragadta egy időre. Most újabb és bevallása szerint immár tartósabb egyedi vállalkozásba kezdett.
2017-12-13: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Karácsonyi teavásár
December 15-én délután karácsonyi teavásárra várja Sepsiszentgyörgy és környéke lakóit a kőröspataki Demmers Teehaus. Az idén 20. évfordulóját ünneplő, teakereskedelemmel foglalkozó üzletlánc felújított székhelyén várja mindazokat, akik jó minőségű, finom és érdekes ajándékokkal szeretnék meglepni szeretteiket az ünnepen. A látogatók több mint 300 fajta, kiváló minőségű szálas teából, teával „fűszerezett“ csokoládékból, tea felszolgálásához szükséges kiegészítőkből, valamint különleges kávék széles kínálatából választhatnak. Ugyanakkor a Tea for You és a legújabb karácsonyi teakollekció termékeit is megvásárolhatják az érdeklődők. A tóparti bemutató- és rendezvényteremben megszervezett karácsonyi teavásárt folyamatos teakóstolással teszik még érdekesebbé, ahol a teadélután elengedhetetlen finomságai sem hiányoznak majd. (fer-)