Új EU—orosz partnerségi szerződés készül

2008. július 5., szombat, Világfigyelő

Megkezdődött tegnap Brüsszelben az Európai Unió és Oroszország közötti új partnerségi alapszerződésről szóló tárgyalások első fordulója. A tárgyalások célja olyan stratégiai megállapodás megkötése, amely átfogó alapot nyújt a két fél kapcsolataihoz a belátható jövőre, és elősegíti a partnerségben rejlő lehetőségek fejlesztését. A megállapodás a tervek szerint tartalmazza majd az együttműködés hatékonyságának fokozásához szükséges intézményi alapokat is. Amíg ez az új megállapodás nem lép életbe, addig a jelenlegi EU—orosz szerződés marad érvényben.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint a belbiztonsági kérdéskör menetrendjében szerepel távlati célként a vízummentesség is. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten tartott EU—orosz csúcstalálkozón — amelyen döntöttek a partnerségi alapszerződési tárgyalások beindításáról — kijelentette: hisz abban, hogy a megállapodás új fejezetet nyit majd Moszkva és az EU közötti kapcsolatokban.

Az első találkozón a tanácskozássorozat témákra lebontott menetrendjét igyekeznek felvázolni. Uniós előkészítő iratok a tárgyalások céljaként politikai tekintetben az ,,erőteljesebben eredményorientált együttműködést", gazdasági vonatkozásban pedig a ,,mély integrációt" fogalmazták meg. Brüsszel az energetika terén ,,a játéktér kiegyenlítését" kívánja elérni, vagyis arra törekszik, hogy miközben nem zárja el piacát az oroszok elől, Moszkva se tartsa távol az uniós vállalkozásokat saját piacától. A szabadságjogok, biztonság és igazságügy terén szorosabb kapcsolatokat akar kiépíteni Oroszországgal az unió, az oktatás és a tudomány terén pedig kölcsönös nyitásra törekszik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2008-07-05: Világfigyelő - x:

Robert Fico ismét a Fidesszel riogat

Robert Fico szlovák kormányfő tegnap ismét a Fidesz várható választási győzelmével riogatta hallgatóságát, amikor nagyszámú közönség előtt, a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében saját kormányzásának eddigi két évét értékelte.
2008-07-05: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Nem csökkent a bizalom
A rendőrség tévesnek tartja a Freedom House azon megállapítását, hogy a szervezet iránti bizalom csökkent volna 2007-ben Magyarországon. Az MTI annak kapcsán kérdezte meg az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy a washingtoni civil szervezet szerdán nyilvánosságra hozott országjelentésében azt írta: 2007-ben a rendőrség iránti bizalom csökkent, miután néhány vezető tisztviselőnek távoznia kellett a tisztek körében tapasztalható állítólagos bűnözés miatt, miközben az Amnesty International jelentést közölt arról, hogy a rendőrség diszkriminatív módon kezeli azokat a nőket, akiket családon belüli erőszak ér. Az ORFK közölte: több közvélemény-kutatás szerint tavaly tavasszal ugyan valóban csökkent a rendőrség iránti bizalom a lakosság körében, de a testület megítélése az év végére szinte megegyezett az év elején mérttel.