Tízmillió lej csúszópénz

2017. december 13., szerda, Közélet
Összesen 10 320 000 lej értékben igyekeztek megvesztegetni intézmény- vagy cégvezetőket, tisztviselőket ebben az évben Háromszéken. Legalábbis ennyiről tud a rendőrség.
Eugen Palade megyei rendőrfőkapitány elmondta, nyolc korrupciós bűnügyi iratcsomóban 26 ember érintett. Ezeket a kivizsgá­lásokat idén indították, további tíz iratcsomó ügyében a nyomozás régebb elkezdődött és átnyúlt az idei esztendőre. Ez utóbbiakban 43 korrupciós ügyben 26 embert vizsgálnak ügyész vezetésével, közülük 22-en vezetői tisztséget töltenek be, nyolc gyanúsítottat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vizsgál.
Az adatokat a belügyminisztérium alárendeltségében működő Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DGA) Kovászna megyei irodájának sajtótájékoztatóján tudtuk meg. Florin Alexandru, az egység vezetője nem árult el konkrét adatokat, azokat januárra ígérte. Annyit sikerült megtudnunk, hogy idén mintegy 40-en fordultak panasszal az irodához, főleg más jellegű gondokkal – például visszaszolgáltatás elakadása, alacsony nyugdíj. A panaszokat a megfelelő intézményekhez továbbították, a négy korrupciós feljelentést az ügyészségre. Annyit még sikerült kiszednünk az irodavezetőből, hogy a 40 feljelentés mintegy 30 százaléka érintett rendőröket.
A tájékoztatón jelen lévő rendőrfőnök, a vasúti rendőrség vezetője, a csendőrség és a katasztrófavédelmi felügyelőség parancsnokhelyettese arról számolt be, hogy egységeiknél rendszeresen foglalkoznak a korrupció visszaszorításával, állományon belül nincs ilyen gond, mondották. Mintegy érdekességképpen, Mădălin Sitaru ezredes, a megyei csendőrség parancsnokhelyettese történelmi áttekintőt tartott. Elmondta, a román országokban igen későn jelent meg a törvénykezésben a korrupció mint bűncselekmény. Korábban megszokott volt, hogy pénzzel, ajándékkal el lehet intézni dolgokat, meg lehet vásárolni tisztségeket, el lehet törülni büntetéseket.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2017-12-13: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Az igazi apokalipszis

Valóságos világvége-hangulatot gerjeszt az ellenzék és a romániai média egy része az igazságügyi törvények módosítása kapcsán, mintha éppen most dőlne össze a jogállamiság az országban – bárcsak lett volna, bárcsak lenne ilyen! –, s mintha eddig minden a legnagyobb rendjén lett volna a jelenlegi rendszerben, pedig egy másik apokalipszis előszelét már érezni, és talán nem ártana erre több figyelmet fordítania mind a kormánynak, mind ellenzékének.
2017-12-13: Jegyzet - Pálmai Tamás:

Egy másik arc

Ma gyakori, hogy valakiről a média alakít ki arcot. Ha ez barátságos is, még nem biztos, hogy igaz, ám ha negatív, akkor rettenetesen nehéz megváltoztatni. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai pápai látogatáson vettek részt Rómában. A Veres András elnökkel készült interjút zanzásítottam alább, egy másik pápai arcot is keresve.