Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Eredménytelen Markó—Tőkés-találkozóHa van valós politikai akarat, lesz megegyezés

2008. július 7., hétfő, Közélet

Nem sikerült dönteni a magyar—magyar együttműködés formájáról szombaton Marosvásárhelyen Markó Béla RMDSZ-elnök és a közvetítő szerepet vállaló Tőkés László EMNT-elnök találkozóján.

A tárgyalásokat Tőkés kezdeményezte, fő témaként az őszi parlamenti választásokon történő közös indulás lehetőségeinek feltérképezését határozta meg, de az elmúlt napokban több ízben hangsúlyozta, szükség van az összefogásra, hogy a romániai magyarság sikeresen küzdhessen a háromszintű autonómiáért, ezen belül Székelyföld területi autonómiájáért.

Tőkés pénteken Szász Jenővel, az MPP elnökével találkozott, áttekintették a helyhatósági választások eredményeit és az őszi lehetőségeket. Szombaton délelőtt zárt ajtók mögött ült tárgyalóasztalhoz Markóval, az EMNT küldöttségében jelen volt Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor alelnök, az RMDSZ-es delegációban az elnököt Borbély László, Kelemen Hunor és Szepessy László vezetőségi tagok kísérték el. Tőkésék négy együttműködési lehetőséget vázoltak: ,,Az egyik lehetőség egy választási pártnak a létrehozása lehetne, a másik egy politikai koalíció, a harmadik egy választási koalíció, negyedik pedig az RMDSZ ajánlata, egy belsőnek nevezett koalíció" — ismertette Tőkés László.

Az EMNT elnöke által tolmácsolt MPP-vel való választási koalíciót viszont az RMDSZ vezetősége nem támogatta, mondván, hogy a hat és fél százalékos magyarság nehezen tudná a nyolcszázalékos — koalíciók számára előírt — választási küszöböt teljesíteni. Ami viszont az ,,alternatív küszöb" által a koalíciókra is vonatkozó hat képviselői és három szenátori hely megszerzését illeti, kételyeiknek adtak hangot, hogy a törvény ,,szellemével" ellentétes szabályozást nem támadják-e meg az alkotmánybíróságon, ezáltal veszélybe sodorván a magyar képviseletet Románia parlamentjében. A választási párt bejegyzését időhiány miatt tartják lehetetlennek, ezek helyett egyfajta ,,belső koalíció" létrehozását javasolták, amelyben ugyan az RMDSZ jele alatt, de saját politikai arculatuk, entitásuk megőrzésével biztosítanának a Magyar Polgári Párt politikusainak helyet az elért választási eredmények arányában.

A tárgyalásokon egyébként mindkét fél hangsúlyozta az együttműködés fontosságát. Egyetértettek abban, hogy nemzeti összefogásra van szükség, amely Erdély modernizációját és az autonómiát szolgálhatná — nyilatkozta Markó Béla. A helyhatósági választások eredményeinek elemzésekor Tőkés László felhívta tárgyalópartnerei figyelmét arra, hogy az árnyaltabb vizsgálat kimutatja, az MPP támogatottsága Székelyföldön jóval nagyobb az országos 15 százaléknál, elejét kell venni a veszélyes folyamatnak, amely kettéoszthatja az erdélyi magyarságot székelyföldi, illetve Székelyföldön kívüli magyarokra. ,,Márcsak ezért is szükségszerű az együttműködés és a párbeszéd. Az összefogás jelen pillanatban az erdélyi magyarság kategorikus imperatívusza" — emelte ki Tőkés László. Úgy vélekedett, ha van valós akarat a kiegyezésre, le lehet küzdeni a jogi akadályokat. A következő hetek feladata lesz egymáshoz közelíteni az RMDSZ és MPP egymástól egyelőre elég távoli álláspontját. Az egyezség értelmében a tárgyalásokat két hét múlva a tusványosi szabadegyetemen folytatják.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2463
szavazógép
2008-07-07: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Csata után, csata előtt

Begorombult Albert Álmos, az RMDSZ Alsó-Háromszéki szervezetének elnöke, s példás büntetést ígér azoknak, akik eltértek vagy a megyei megítélés szerint eltérni véltek a szövetség hivatalosan meghirdetett választási politikájától.
2008-07-07: Közélet - Farkas Réka:

Munkás időszak következik (Ülésezett az SZNT állandó bizottsága)

Igen aktív időszak elé néz a Székely Nemzeti Tanács vezetősége, a következő hetekben igyekeznek felvenni a kapcsolatot a megyei és helyi önkormányzatokkal, a felelős önkormányzati tisztségviselőkkel, megbeszélni az együttműködés módját az SZNT által elsődleges fontosságúként kezelt kérdésekben — egyebek mellett erről döntött az Állandó Bizottság szombati, sepsiszentgyörgyi ülésén.