Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Anyanyelvű tankönyvekNem kell román fordítás

2017. december 15., péntek, Közélet

Az anyanyelven megírt tankönyveket ezentúl nem kell román nyelvre lefordítaniuk a tankönyvíró pedagógusoknak – tudatta tegnap az RMDSZ hírlevele, Szabó Ödön képviselőházi frakcióvezető-helyettes bejelentését idézve. Az oktatási minisztérium újonnan közzétett tankönyvírási módszertana a román fordítás elkészítését az országos tankönyvkiadóra bízza.

A kifejezetten a kisebbségek számára készült tankönyveket – anyanyelv, kisebbségi történelem, kisebbségi zenetankönyv – egyáltalán nem kell ezentúl lefordítani. A képviselő szerint előrelépést jelent a módszertan, hiszen egyensúlyt teremt a kisebbségi és többségi tankönyvírás folyamatában, amely 2013-ban borult fel.
Szabó Ödön felidézte: 2013 óta a pályázati részvétel előfeltétele az, hogy a magyar nyelven írott tankönyvhöz a szerzők román fordítást is mellékeljenek, akkor is, ha csak ábécéskönyvről volt szó. A képviselő szerint Remus Pricopie akkori oktatási miniszter módszertana gyakorlatilag minden kisebbségi tankönyvírót alanyi jogon biztonsági kockázatnak nyilvánított. A politikus rámutatott: az oktatási kerettörvény nem tiltja az anyanyelvű tankönyvírást, sőt, első lehetőségként említi. Ennek ellenére a miniszter rendeletben tette kötelezővé a fordítást a tankönyvírók és kiadók költségén. A 2013-as miniszteri rendelet gyakorlatilag plusz gazdasági terhet rótt a kisebbségi tankönyvíró műhelyekre, hiszen a kisebb példányszám mellett nagyobb költséggel terhelte őket: a román nyelvű digitális verziót is el kellett készíteni. „Egyértelmű rosszhiszeműséggel közelítettek a magyar anyanyelven íródott tankönyvek szerzői irányába, hiszen nem bíztak munkájuk tárgyilagosságában, és szinte azt sugallták, hogy ezekbe a tankönyvekbe a Pitagorasz-tétel mögé elrejtenek valamilyen Románia-ellenes üzenetet. Több egyeztetés után ezen a szemléleten változtat az új módszertan” – fogalmazott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1035
szavazógép
2017-12-15: Közélet - Iochom István:

Emelik az adókat (Kézdivásárhely)

Az előző évekhez viszonyítva jövőre tíz százalékkal nőnek a helyi adók és illetékek – döntött tegnap az év utolsó testületi ülésén a céhes város önkormányzata. Az erről szóló határozattervezetet többségi szavazattal fogadták el, az öt néppárti önkormányzati képviselő ellene voksolt.
2017-12-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Drágul a parkolás (Sepsiszentgyörgy)

Másfélszeresére emeli a parkolási díjakat Sepsiszentgyörgy önkormányzata, amely mai, rendkívüli ülésén dönt az új árakról. Antal Árpád polgármester tegnapi közlése szerint két lej helyett három lejt kell majd fizetni a belvárosi helyek egy óráig tartó elfoglalásáért, és 10 lej helyett 15 lesz a napi parkolási díj ugyanott.