Folytatódik a kürtőskalácsharc

2017. december 15., péntek, Belföld

Az osztrák kormány illetékes hivatalához fordult a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való európai uniós bejegyzése ügyében a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azt követően, hogy a magyar Földművelésügyi Minisztérium elutasította az erre vonatkozó kérését.

A tárca öt magyarországi kürtőskalácssütő kft. kérésének eleget téve utasította el a szaktestület beadványát. A szervezet ragaszkodott, a bejegyzés a kürtőskalács hagyományos receptjét tartalmazza. A kezdeményező és a kifogást emelő magyarországi cégek álláspontja a kürtőskalács összetevőinek a leírásánál tér el, illetve a forgalmazás kapcsán is nézeteltérések vannak. A szaktestület sajnálatosnak tartja, hogy a Fazekas Sándor által vezetett minisztérium „mindvégig a hamisítók pártját fogta”. A testület „Fazekas-tervként” tett említést arról, hogy a tárca „a regisztráció jogát megpróbálja a román kormánynak átjátszani”. Ezzel arra utalt, hogy korábban a román agrártárca vezetője is a tervei között említette a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való uniós bejegyzését, az RMDSZ politikusai pedig a román–magyar közös bejegyzés szükségességét hangsúlyozták.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1735
szavazógép
2017-12-15: Belföld - :

Segítség a szülőknek

Hét évről 16 évre növelik a korhatárt, amíg a szülők betegszabadságot igényelhetnek és a beteg gyermek gondozásáért járandóságot kaphatnak – jelentette be tegnap Florian Bodog egészségügyi miniszter. A vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet el is fogadta tegnapi ülésén a kabinet. A tárcavezető szerint a jogszabály tisztázza, hogy milyen súlyos betegségek esetén kérhetnek betegszabadságot a szülők, valamint az okiratok továbbításának folyamatát is olyan esetekben, amikor a szülők az Európai Unió országaiba vagy más országokba kísérik el gyermeküket kezelésre.
2017-12-15: Sport - Tibodi Ferenc:

Óriási győzelem az Olympiakosz Pireusz ellen (Kosárlabda, Női Európa-kupa)

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC felborított minden papírformát, s hatalmasat küzdve, többször is felállva, hátrányból négypontos különbséggel, 59–55-re diadalmaskodott a görög Olympiakosz Pireusz ellen a kosárlabda női Európa-kupa playoffkör odavágóján. A hullámzó teljesítményt nyújtó zöld-fehérek úgy hozták össze ezt a fantasztikus győzelmet, hogy két negyedet elvesztettek nyolc-nyolc ponttal, de kettőt megnyertek tíz-tíz ponttal. A csütörtöki meccsen csapatunk legjobbja Gödri-Părău volt, aki 16 ponttal vette ki részét a SIC csodálatos győzelméből, a túloldalon pedig a 19 pontos Anderson jeleskedett. A sepsiszentgyörgyi szurkolók ezúttal is kitettek magukért, hiszen a mérkőzés alatt végig buzdították kedvenceiket, és őrületes hangulatot varázsoltak a Sepsi Arénában.