Többséget szereztek a katalán függetlenségi pártok

2017. december 23., szombat, Világfigyelő
Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális párt győzelme ellenére a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget a katalán parlamenti választásokon – derült ki a szavazatok 99,59 százalékos feldolgozottságából. Mariano Rajoy spanyol kormányfő a törvény szerinti együttműködést kínált az új katalán kormánynak, míg a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont leváltott katalán elnök párbeszédet sürgetett.
  • Eredményhirdetés előtt Puigdemond
    Eredményhirdetés előtt Puigdemond
A csütörtöki voksoláson az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális, Katalónia egysége mellett kiálló párt győzött, de nem szerzett kormányzóképes többséget. A katalán függetlenségi pártok viszont összességé­ben többségben lesznek az új törvényhozásban, bár egyelőre semmilyen lehetséges együttműködést nem jelentettek be. A spanyol kormányfő szerint bármelyik politikai erő is szerzi meg a többségi támogatást a katalán parlamentben, a létrejövő kormánynak alá kell vetnie magát a törvényeknek, anélkül ugyanis nem lehet megteremteni a biztonságot, anélkül nem térnek vissza az elvándorolt cégek, nem folytatható a munkahelyteremtés.
„Kész vagyok találkozni Rajoyjal Brüsszelben vagy valamelyik másik uniós tagországban, Spanyolországon kívül” – mondta tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján Carles Puigdemont volt katalán elnök, akinek pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) második lett a választáson, de első a függetlenségi pártok között, így sokan lehetséges közös elnökjelöltként tekintenek rá. Puigdemont elmondta, egykori kormányának négy, ugyancsak Belgiumban tartózkodó tagjával együtt vissza fog térni Spanyolországba, ha megkapják a megfelelő garanciákat a helyi hatóságoktól. A politikusok ellen ugyanis letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban. „Erősebbek vagyunk, mint valaha. A választás, amely új korszakot nyit Katalónia számára, megerősítette legitimitásunkat. Remélem, így (Rajoy) már kész meghallgatni minket” – tette hozzá Puigdemont. „Nekem azzal kell leülnöm, aki megnyerte a választásokat, és az Inés Arrimadas” – válaszolt a felvetésre Mariano Rajoy.
Bizonytalan jövő
A választások utáni értékeléseikben Katalónia jövőjét bizonytalannak nevezték a nagyobb országos spanyol és katalán napilapok. „Kérdés, hogy milyen jövő vár Katalóniára?” – írta az ABC. A konzervatív újság szerint az Állampolgárok történelmet írt győzelmével, amely azonban a kormányzó többség híján keserédes. Továbbá a függetlenségi pártok sem lehetnek elégedettek, mert hiába kerültek többségbe a katalán parlamentben, az egyoldalú elszakadási folyamat Spanyolországtól egy olyan párt választási győzelméhez vezetett, amely nacionalizmusellenes, és védi a spanyol egységet. Az eredmény azt mutatja: a katalán társadalom két stagnáló identitásra oszlik – állapította meg az ABC. A La Vanguardia katalán napilap hangsúlyozta a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt katasztrofális eredményét, képviselőinek száma 11-ről 3-ra csökken a katalán törvényhozásban, ami az újság szerint annak tudható be, hogy a függetlenségpártiakon kívül mások is rossz üzenetként értékelték az alkotmány 155-ös cikke alkalmazását, még ha az előrelátható és törvényes válasz is volt az állam részéről.
A választásokat követően az új katalán parlamentnek január 23-ig kell megalakulnia a jogszabályi előírások szerint. Az elnökválasztás első fordulóját február 6-án, a második fordulót pedig két nappal később kell megrendezni. Eredménytelenség esetén a törvényhozásnak két hónapja van az elnök megválasztására, annak letelte után új parlamenti választásokat kell kiírni.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 99
szavazógép
2017-12-23: Életutak - Csinta Samu:

Tenyerére kiülnek az angyalok /Beszélgetés Gergely István „Tisztivel”, a Csibész Alapítvány elnökével/ (Karácsony)

Úgy tartja, Jézus minden csábítás ellenére nem „disszidált”, szülőföldjén maradt, betöltötte a feladatát. A mi utunk is ez, Jézus útja. Gergely István „Tisztivel”, korábbi csíksomlyói plébánossal, a Csibész Alapítvány elnökével arra is igyekeztünk választ találni: mit tehetünk annak érdekében, hogy minél tovább tartson a karácsony?
2017-12-23: Világfigyelő - :

Befejezte működését a hágai Nemzetközi Törvényszék

Megtartotta záróünnepségét, ezzel befejezte működését csütörtökön a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT), amely az egykori Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek megbüntetésére jött létre.