Eurómilliók Erdélybe

2017. december 30., szombat, Belföld

Óriási összegű, több mint százmillió eurós támogatást folyósít az Orbán-kabinet több erdélyi magyar szervezetnek. Az erről szóló kormányhatározatok szerdán jelentek meg a Magyar Közlönyben. A legnagyobb összeget, 26,78 milliárd forintot (közel 90 millió eurót) az Erdélyi Magyar Református Egyházkerület kapja, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség 1,5 milliárd, a Romániai Evangélikus-lutheránus Egyház 250 millió forintban részesül. Kiemelt támogatást, 810 millió forintot kap a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia által létrehozott Mans Sana Alapítvány, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia működtetője. Jelentős – 70 és 170 millió forint közötti – összegben részesülnek az erdélyi magyar színházak háttérszervezetei. A magyar kormány erdélyi sportinfra­struktúra-fejlesztési, turisztikai és egyéb kiemelt beruházások támogatásáról is döntött. Eszerint a Sepsiszentgyörgy Sport Akadémia 1 milliárd, a Csíkszereda Sport Akadémia 500 millió, a Székelyvarság Sí- és Túraközpont Egyesület 420 millió, az Erdélyi Madárfészek Godako Ökölvívó Akadémia 454 millió, a Székelyudvarhelyi Kézilabda Akadémia 441 millió forintot kap. (Maszol)


LÓGUNK A NETEN. A tavalyi évhez képest idén 3,8 százalékkal nőtt az internethasználók száma Romániában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet felméréséből. Ezzel 11 millióra nőtt azoknak a romániai személyeknek a száma, akik rácsatlakoztak a világhálóra. 73,3 százalékuk napi vagy majdnem napi, 22 százalékuk pedig heti rendszerességgel használja az internetet. A 16 és 74 év közötti internetfelhasználók 61,7 százaléka alkalmazott, 15,1 százalékuk tanuló vagy diák a felmérés szerint. A számadatokból az is kiderül, hogy a férfiak kissé nagyobb arányban (74,8%) használják az internetet, mint a nők (72,1%). Életkor szerinti felosztásban a 16 és 34 év közöttiek csatlakoznak leggyakrabban a világhálóra. Az utóbbi három hónapban tíz tanuló és diák közül kilenc (92,6%) mindennap használta az internetet, a nyugdíjasoknál ez az arány 47,3 százalék. (Agerpres)
RUHÁT IGEN, KÖNYVET NEM. Az elmúlt 12 hónapban az online vásárlók 75,4 százaléka ruhaneműt vagy sportterméket szerzett be az interneten keresztül – derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. A legnépszerűbb termékkategóriák rangsorában a háztartási cikkek állnak a második helyen (23,4%), majd a turisztikai szolgáltatások következnek a sorban (16,8%). A könyveket, folyóiratokat vagy újságokat rendelők aránya a tavalyi 20 százalékról 14,7 százalékra esett vissza idén. Az online vásárlók 42,9 százaléka az elmúlt három hónapban rendelt, 19,5 százalék több mint három hónappal ezelőtt, 37,6 százalék pedig több mint egy évvel ezelőtt. Az interneten vásárlók 42,7 százaléka 16 és 34 év közötti volt, 61,7 százalékuk felsőfokú végzettségű. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2017-12-30: Belföld - :

Visszakozó szocdem képviselők

Két szociáldemokrata párti képviselő is bejelentette, hogy visszavonja aláírását a büntető törvénykönyvet módosító tervezetről, amelyet párttársuk, Cătălin Rădulescu képviselő kezdeményezésére nyújtottak be a parlamentben. A 41 kormánypárti képviselő és szenátor által aláírt törvényjavaslat értelmében 200 000 euróban szabnák meg azt az összeghatárt, amely alatt nem minősülne bűncselekménynek a hivatali visszaélés. A tervezet ugyanakkor módosítaná a büntető törvénykönyv 175. cikkelyét úgy, hogy a tisztségükbe választás útján került személyek ne számítsanak köztisztviselőnek.
2017-12-30: Belföld - :

Rossz úton az ország

Románia lakosságának háromnegyede úgy véli, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban – derül ki az IRES tegnap közzétett felméréséből. A megkérdezettek 17 százaléka elégedett azzal az iránnyal, amely felé halad az ország, 7 százalék se jónak, se rossznak nem tartja a kilátásokat, 2 százalék pedig nem tudott véleményt mondani.