Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Fölszállott a páva Eötvös Rémusz különdíjas

2018. január 3., szerda, Magazin

A Tatrospart Néptánccsoport nyerte a közönségdíjat a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor pénteki döntőjében, amelyet a Duna Televízió élőben közvetített. A sepsiszentgyörgyi Eötvös Rémusz őrkői roma énekes egymillió forintos különdíjait kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele


A táncegyüttesek kategóriájában a Kalotaszeg Legénytársulat, szóló és páros tánc kategóriában Fodor Mátyás, a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában a Pósfa Zenekar, az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában pedig a Pendely Énekegyüttes vehette át a 2–2 millió forintos nyereményt.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy-egy millió forintos különdíjait Balog Zoltán miniszter adta át Eötvös Rémusz mellett a Nógrád Táncegyüttesnek.
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár egymillió forintos különdíját az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes kapta. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíját a Nyírség Táncegyüttes, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság különdíját Veres Mihaela vehette át. Szintén egymillió forintos különdíjat adományozott Molnár Levente operaénekes és a Magyar Állami Népi Együttes Borbáth Szilveszternek.
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Hagyományok Háza ötödik alkalommal megrendezett közös műsorában énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek kategóriában álltak a zsűri elé hétről hétre a 16–35 éves fiatalok. A versenyzők produkcióit a Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze, Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsu­ráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus alkotta zsűri értékelte hétről hétre.
Az ötödik évad befejezéseként a műsor a Kodály-emlékév előtt tisztelgett. A tehetségkutatót a Liszt-díjas Molnár Levente és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciója zárta, akik erre az alkalomra készítették Erdélyi táncok Kodály népdalfeldolgozásaival című előadásukat. A műsort Novák Péter és Morvai Noémi vezette.
Az őrkői cigány telep énekese, Eötvös Rémusz állandó fellépője a Szent György Napoknak. A 33 éves, háromgyermekes édesapa, a helyi köztisztasági vállalat dolgozója azt nyilatkozta lapunknak, szereti a helyet, ahol él, úgy tartja, az őrkőiek sajátos kultúrával rendelkeznek, amelyet meg kell őrizni és továbbadni.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 729
szavazógép
2018-01-03: Sport - :

Népes mezőny (Évbúcsúztató futás)

A sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör december 28-án hatodik alkalommal rendezte meg az évbúcsúztató futását, a 2017-es esztendő utolsó sporteseményét, amelynek helyszíne a megyeszékhelyi Erzsébet park volt. A hagyományos rendezvény Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, valamint a Kovászna Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság pártfogásával jött létre.
2018-01-03: Magazin - :

Hetvenöt éve hunyt el Rejtő Jenő

Hetvenöt éve, 1943. január 1-jén halt meg az ukrajnai Jevdokovóban a munkaszolgálatra hurcolt Rejtő Jenő, alias P. Howard, a magyar szórakoztató irodalom egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja.