Charlie HebdoÁllandó fenyegetettségben

2018. január 4., csütörtök, Magazin
Három évvel a szerkesztőségét megtizedelő merénylet után a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap az évforduló alkalmából kiadott lapszámban számol be az állandó veszélyről, amely miatt drákói biztonsági körülmények közepette kénytelen dolgozni.
Állandó rendőri kíséret, fenyegetések özöne a közösségi hálón, hatalmas kiadások az állandó biztonsági intézkedésekre – írja a 2015. január 7-ei merénylet következményeiről az újság a tegnap megjelent kiadásban.
Riss karikaturista, szerkesztőségi igazgató egyebek között a párizsi helyiségek védelmének horribilis költségeit panaszolja: évi 1 és 1,5 millió euró közötti összeg, amely teljes egészében az újságot terheli. Ez évente közel 800 ezer példány árának felel meg. Normális dolog egy demokratikus országban, hogy az újságosbódéban eladott két példány árából több mint egynek az árát az irodák és az ott dolgozó újságírók biztonságára kell fordítani? – kérdezte szerkesztőségi cikkében Riss, aki úgy vélte, hogy a szólásszabadság kezd luxuscikké válni.
Az újság forgalma 19,4 millió euróra esett vissza 2016-ban a 2015. évi rekord (több mint 60 millió euró) után. Minden akkor változott meg, amikor két fegyveres férfi, Said és Chérif Kouachi 11 embert mészárolt le a lap szerkesztőségében. Ezzel kezdődtek a Franciaország elleni dzsihadista merényletek, amelyeknek azóta 241 halottjuk volt. Az áldozatok között olyan emblematikus személyek voltak, mint Cabu, Wolinski, Honoré, Tignous karikaturisták, Charb szerkesztőségi igazgató és Bernard Maris közgazdász.
Más írások azokról a rendszeres fenyegetésekről számolnak be, amelyek a lap elleni fizikai támadásokra szólító üzeneteket váltják fel.
Szombaton Mindig Charlie címen tartanak megemlékező vitát, kerekasztal-beszélgetést és koncertet a párizsi Folies Bergeres-ben a szerkesztőség tagjai és Manuel Valls volt miniszterelnök részvételével. Vasárnap várhatóan Gé­rard Collomb belügyminiszter vesz részt egy Párizsban tartandó megemlékezésen és a Köztársaság téren a Mozgalom a Békéért és a Terrorizmus ellen által szervezett nagygyűlésen. A franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsa keddre hívott össze nagygyűlést a Porte de Vincennes-nél a Hyper Casher üzlet áldozatainak emlékére.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2018-01-04: Magazin - :

Hatvan éve hunyt el Kittenberger Kálmán

Hatvan éve, 1958. január 4-én halt meg Kittenberger Kálmán Afrika-kutató, vadász, gyűjtő, a magyar vadászirodalom klasszikusa.
2018-01-04: Sport - :

Mezei Szlovákiában bokszolt (Ökölvívás)

A kovásznai Mezei Gabriella december 29-én a szlovákiai Komáromban lépett szorítóba a felvidéki Ferenczi Klaudia ellen egy nemzetközi, négymenetes ökölvívó-mérkőzésen, ahol a ringben történtek ellenére a bírók döntetlenre hozták ki az eredményt.