Rákóczi SzövetségA nemzeti kisebbségek védelmében

2018. január 4., csütörtök, Világfigyelő
A Rákóczi Szövetség szerint egységesen kell szabályozni az őshonos nemzeti kisebbségek jogait az Európai Unióban, ezért csatlakozott a szervezet a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezéshez.
Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség jogi szakértője az M1 aktuális csatornán tegnap arról beszélt, hogy jelenleg nincs átfogó kisebbségvédelmi szabályozás az EU-ban, ezért szeretnék elérni, hogy egy minél teljesebb és hatékonyabb jogrendszer jöjjön létre. Ha összegyűl a szükséges számú aláírás, az Európai Bizottságnak kötelessége foglalkoznia a kérdéssel. Csáky Csongor, a szövetség főtitkára elmondta, Európában körülbelül ötvenmillió ember tartozik valamilyen őshonos nemzeti kisebbséghez, közülük mintegy kétmillióan a Kárpát-medencében élnek. Az őshonos nemzeti kisebbségek olyan nemzeti közösségek, népcsoportok, amelyek évszázadok óta egy adott területen élnek, kultúrájuk, nyelvük és vallásuk pedig szerves részét képezi az európai történelemnek – tette hozzá Tárnok Balázs. Azt szeretnék elérni, hogy a nemzetrészek olyan kiemelt védelmet kapjanak, amely biztosítja megmaradásukat és mindennapi boldogulásukat szülőföldjükön. Csáky Csongor elmondta, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által indított kezdeményezésben legalább egymillió aláírást kell összegyűjteni április 3-áig. A kezdeményezés aláírható papíralapon, valamint a jogaink.hu internetes oldalon keresztül is.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 160
szavazógép
2018-01-04: Világfigyelő - :

Szili Katalin üdvözölte az autonómiastatútum benyújtását

Szili Katalin, Orbán Viktor magyar miniszterelnök megbízottja üdvözölte az autonómiastatútum beterjesztését, és úgy véli, az elősegíti a párbeszédet Románia és Magyarország között az önigazgatás kérdésében, továbbá  előmozdítja az együttműködést a romániai magyar pártok, mozgalmak, civil szervezetek között.
2018-01-04: Világfigyelő - :

Közép-Európa beleszólna (Magyar–lengyel, két jó barát)

A közép-európai gazdasági modellek működnek, a térség országai stabilizáló szerepet játszanak az Európai Unióban, ezért ennek megfelelő súllyal szeretnének beleszólni az unió ügyeibe – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A lengyel miniszterelnök a visegrádi együttműködés fontosságát hangsúlyozta.