Iránban tüntetnek, Amerika figyel

2018. január 4., csütörtök, Világfigyelő
Egyre erőteljesebbek az Iránban egy hete kezdődött tüntetések, melyek eleinte a növekvő infláció miatt robbantak ki, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen fordultak. Amerika támogatja a tiltakozásokat.
A tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban több mint húszan vesztették életüket, és százakat állítottak elő. Az ENSZ főtitkára, António Guterres figyelemmel kíséri az iráni történéseket. A világszervezet főtitkárának álláspontját helyettes szóvivője, Farhan Hak fogalmazta meg New Yorkban. Az ENSZ reméli, hogy Iránban sikerül elkerülni a további erőszakot és tiszteletben tartják az irániak jogát a békés gyülekezésre, véleményük kifejezésére. 
Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében úgy vélekedett: az iráni nép végre cselekszik a rezsim ellen. Keddi bejegyzésében az elnök brutális és korrupt rendszernek nevezte a jelenlegi iráni vezetést, és elégedettségét érzékeltette, hogy az iráni nép fellép az ellen. Szerinte az irániaknak nincs elég élelmük, nagy az infláció, és az országban nincsenek emberi jogok. „Az Egyesült Államok figyel” – szögezte le az elnök, aki az elmúlt napokban többször tett közzé olyan bejegyzést, amelyben bírálta az iráni vezetést és rokonszenvéről biztosította a tüntetőket.
A törökök úgy látják, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Donald Trump amerikai elnök támogatja az iráni tüntetéseket. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter leszögezte: Törökország ellenzi a külföldi beavatkozást. A török államfői hivatal tájékoztatása szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon beszélt Haszan Róháni iráni elnökkel. Erdogan közölte: Törökországnak fontos, hogy Irán megőrizze a társadalmi békét. Róháni köszönetet mondott a török államfő érzékenységéért, és reményét fejezte ki, hogy az iráni tiltakozások néhány napon belül véget érnek.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 160
szavazógép
2018-01-04: Világfigyelő - :

Kié nagyobb? (Koreai válság)

Donald Trump amerikai elnök (fotó) nevetség tárgyává próbálta tenni az országa nukleáris ütőerejével kérkedő Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, azt állítva, hogy az Egyesült Államok atomtámadás indítására szolgáló gombja „sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb” mint az, amely Kim szerint örökké az asztalán van.
2018-01-04: Máról holnapra - Farkas Réka:

Új év, új remények?

Iyenkor, esztendő fordultával többnyire mérleget készítünk, tervezünk, álmokat szövögetünk, tesszük ezt magánemberként, de szűkebb, tágabb régiónk polgáraként is. Számba vesszük saját életünket, s továbbtekintünk, mi változott, fejlődött környékünkön, a településen, melyen élünk, próbáljuk mérlegelni, merre halad az ország, édes vagy mostoha otthonunkká válik-e.