Megoldás nem született, de rendelnek a családorvosok

2018. január 4., csütörtök, Közélet

Már az esztendő utolsó munkanapján megbomlott az egység és megyénként változó arányban, de a családorvosok aláírták a tavalyi keretszerződések meghosszabbítását a megyei egészségbiztosító pénztárakkal. Háromszéken több mint harmaduk élt múlt péntekig ezzel a lehetőséggel, tegnap délben az őket képviselő egyesület elnöke körlevélben értesítette a tagokat: mindenki döntsön saját belátása szerint.

  • Albert Levente illusztrációja
    Albert Levente illusztrációja

A családorvosok december közepén jelentették be, hogy nem írják alá az új szerződéseket, ha a kormány, az egészségügyi minisztérium és az országos egészségbiztosító pénztár nem tesz eleget követeléseiknek. A  bürokrácia csökkentését, az alapellátásnak szánt költségvetés megemelését, az egységes számítógépes nyilvántartási rendszer zökkenőmentes működését, a gyógyszerek és a kezelések felírását szabályozó protokoll számukra előnyös kibővítését és egyértelművé tételét kérték.
A tavalyi keretszerződések 2018. március 31-ig történő meghosszabbítására vonatkozó kormányhatározat december utolsó napjaiban látott napvilágot, a megyei egészségbiztosító pénztárak ekkor küldték ki az értesítést az egészségügyi szolgáltatóknak, hogy menjenek aláírni, amit gyakorlatilag múlt csütörtökön és pénteken tehettek meg. Háromszéken december 29-én délutánig a száz családorvosból harmincnégyen hosszabbítottak szerződést.
Dragoş Tatu elmondta, a gyógyszerfelírásokra, kezelésekre vonatkozó szabályzókat – amelyek megváltoztatását és hatáskörük kibővítését követelik a családorvosok – egy szakemberekből álló országos bizottság állítja össze, ezeket kötelező betartani. Szerinte legtöbb esetben tévedésről van szó, ami nem csoda, hisz bonyolult rendszere van a különböző elnevezéseknek, kódoknak, de aki ellenőriz, csak azt látja, hogy az orvos valami olyasmit ír elő, amire nincs joga, és ezt büntetik. Ellenőriz a számvevőszék, az országos és a megyei egészségbiztosító pénztár, és bizony előfordul, hogy az orvosnak fizetnie kell a tévedésért – mondta az intézmény vezetője.
Dr. Şereş Lucia, a háromszéki családorvosok egyesületének elnöke lapunknak elmondta, nem állnak el követeléseiktől, mert az a betegek javát is szolgálja, de az emberség megköveteli, hogy ellássák pácienseiket. Szerződés hiányában nem tudnak küldőpapírt kiadni szakorvosi, laboratóriumi és egyéb vizsgálatokra, illetve ingyenes és kedvezményes gyógyszert felírni, de még betegszabadságról sem adhatnak ki igazolást, ezért döntöttek úgy, hogy ahol súlyos helyzetek vannak, ahol a beteg ellátását nem tudják biztosítani, ott egyénileg határozzon az orvos, hogy aláírja-e a szerződést – szögezte le. Şereş doktornő abban bízik, hogy legfontosabb követeléseiket a hatalom teljesíti, és visszaállhat a normalitás a rendelőikben, ahol – az évszaknak nem megfelelő, szokatlanul meleg, esős időjárás miatt – sokan jelentkeztek a napokban légúti virózissal. Ő mindaddig kitart, amíg lényeges változás nem történik, de kollégáinak szabad kezet biztosít, ők tudják, hogy milyen helyzetben vannak – mondotta.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1291
szavazógép
2018-01-04: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Holnap ingyen parkolunk, hétfőtől drágábban

A parkolóautomaták átállítása miatt ezen a héten ingyen parkolhatunk Sepsiszentgyörgyön – január 8-tól kezdve azonban már új, több mint 50 százalékkal magasabb árakat fizetünk a parkolójegyért vagy a bérletért: az eddigi 2 lej helyett óránként 3 lejt, a napijegyért pedig 10 lej helyett 15 lejt.
2018-01-04: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Mozgáspark házi kedvenceknek (Kutyafuttató Sepsiszentgyörgyön)

December közepétől használható Sepsiszentgyörgy első kutyafuttatója, a létesítmény a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) kezdeményezése révén valósulhatott meg, miután a szeptemberi Tekerj egy jó célért! rendezvényen ennek érdekében gyűjtöttek. A közösségi akción 156-an vettek részt, a begyűlt összegből a tervezett három helyett végül egy száz négyzetméteres futtatót sikerült megvalósítani.