Kimászunk valaha a szegénységből?

2018. január 6., szombat, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Nesze neked, dübörgő román gazdaság: a legfrissebb (igaz, pár hónapos, de hivatalos) adatok szerint mindössze hat megyében, pontosabban hat nagyvárosban és vonzáskörzetében fizetik meg elfogadhatóan – mármint hazai viszonylatban jól – a munkavállalókat.

És ez már a tavalyi béremelések utáni rangsorolás, így a statisztika még szomorúbb. Akkor is, ha tudjuk, hogy vidéken olcsóbb az élet, s ezért önmagában egy fizetés még nem elegendő az életszínvonal megállapításához.
Még szomorúbb azonban, hogy országszinten a három székely megye közül kettő, Hargita és Kovászna hátulról a negyedik, illetve ötödik helyen áll lakóinak jövedelmét tekintve, és a sokkal elmaradottabbnak számító moldvai, illetve havasalföldi megyék zöme is megelőzi. Különösen beszédes ez az adat, ha összevetjük egy szintén csütörtökön napvilágot látott szociológiai felméréssel, amelynek szerzője, Csata Zsombor kutató, a kolozsvári Babeş–Bolyai-egyetem tanára kerek perec azt állítja, hogy ugyanazzal a felkészültséggel és ugyanabban a munkakörben, sőt, ugyanabban a régióban egy romániai magyar valószínűleg kevesebbet keres, mint egy román. Ennek több oka van – a kommunista örökségtől a hiányos románnyelv-tudásig –, de tény: a vezető tisztségekben még mindig alulreprezentált a magyarság (a magyarok alig 9 százaléka tartozik a jobban fizetett felső, az összlakosság ötödét kitevő rétegbe), a szegények aránya pedig a magyarság körében öt év alatt 28 százalékról 32 százalékra ugrott (szintén az összlakosság – ezúttal alsó – ötödéhez mérve). És azt már tudjuk, hogy a szegénység az, ami nemcsak újratermelődik, hanem folyamatosan mélyül is.
Tehát megyünk lefelé, dacára például a gépkocsik szaporodásának és más effélének, amit felületes módon a jólét jeleként értelmezünk. Persze lehet mondani, hogy Székelyföld soha nem tartozott a gazdagabb vagy szerencsésebb tartományok közé, és lehet a román államra is mutogatni, annak tudatosan elnyomó és elsorvasztó politikájára, de ez távolról sem elég, mert semmit sem old meg. Tagadhatatlan, hogy vannak próbálkozások, az önkormányzatok, a történelmi egyházak, civil szervezetek, újabban a magyar állam is indított különféle programokat, amelyek célja a lemaradások csökkentése, de úgy tűnik, legfeljebb fékezni tudtak bizonyos folyamatokat, megállítani vagy éppen megfordítani a kedvezőtlen irányba mozduló jelenségeket nem igazán sikerült. Hogy a román nyelv hatékony oktatásáról ne is beszéljünk, ami nem csupán parlamenti érdekképviseletünk kudarca, hanem mindannyiunké.
De mit lehet tenni? Az eddigi módszerek nem hoztak jelentős eredményt, tehát valami egészen új szemléletre és cselekvési tervre lenne szükség, amely gazdaságilag szilárd alapra állítsa térségünket. Ennek kidolgozása és életbe ültetése kellene hogy legyen a magyarság vezetőinek legfontosabb feladata. És nem a jövőben, hanem most.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2018-01-06: Belföld - :

Kialudt a gázkút

A mélyből spontánul feltörő víz csütörtök este kioltotta a nagymajtényi gázkútnál 18 napja égő tüzet, de megtörténhet, hogy újra meg kell gyújtani a feltörő földgázt – közölte a Szatmár megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. A tűz ugyan  kialudt, de még nem sikerült felszerelni a gázkút lezárását biztosító szerkezetet, ezért a robbanásveszély nem hárult el. A hatóságok szerint nincs szükség a lakosság biztonsági okokból való kitelepítésére.
2018-01-06: Közélet - Fekete Réka:

Mire költik a 90 millió eurót? (Beszélgetés Kató Béla püspökkel)

Iskolaépületek bővítését és korszerűsítését, templomok és műemlék épületek felújítását, ifjúsági tábor építését tervezi az Erdélyi Református Egyházkerület a magyar kormánytól december végén kapott 90 millió eurós támogatásból – tudtuk meg az egyházkerület püspökétől. Kató Béla állítja: az erdélyi magyarság csak intézményeiben, közösségben élő és munkálkodó, képzett fiatalok által maradhat fenn, mert akárki adhat bármennyi pénzt, örökösök nélkül ezt továbbvinni nem lehet. Az egyházfővel a református egyház célkitűzéseiről beszélgettünk.