A semminél több, az elvártnál kevesebb

2018. január 9., kedd, Máról holnapra
Farcádi Botond

Lehetett volna ez egy új kezdet, az autonómiáért folyó harc fontos mérföldköve, az újra és újra nekiveselkedés, az elszántság megnyilvánulása, a közös akarat és a benne rejtőző erő felmutatása. Lehetett volna a tegnapi nap az új, az együttműködésen alapuló magyar egység napja, a közös stratégia mentén zajló észszerű munkamegosztás napja az erdélyi magyar pártok és civil szervezetek között, jövőkép felmutatása, a romániai magyar politikum érettségének bizonyítéka, fontos lépés a hitelesség, a kiábrándult, belefásult közösség bizalma visszanyeréséhez vezető úton.


Lett ehelyett hárompárti közös nyilatkozat. Az autonómiaelképzelések összehangolásáról. Az erdélyi magyarság autonómiaigényét először kimondó, 1992-es kolozsvári nyilatkozat 25. évfordulóján. Az utolsó utáni pillanatokig tartó viták után, határidők nélkül, világos cselekvési terv nélkül – a Krónika értesülései szerint az RMDSZ nyomására maradtak ki a dokumentumból a konkrét lépések, a közös munkacsoportok létrehozása. Ráadásul – bár Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt tájékoztatása szerint a megállapodás kidolgozásába bekapcsolódtak – az aláírók sorából hiányoznak az autonómiamozgalom leghitelesebbnek számító szervezetei, a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács.
Itt tartunk tehát az autonómiáért folyó küzdelemben. Az elmúlt időszakban lett egy gerillaakció módjára parlament elé terjesztett autonómiastatútumunk – azzal az ígérettel, hogy a vita során a magyar frakció egésze kiáll majd mellette –, van továbbá egy asztalfiókban lapuló másik autonómiatörvényünk – ez éppen alkotmánymódosításra vár, amire viszont nem sok esély mutatkozik –, és tegnaptól van már egy közös nyilatkozatunk is a három magyar párt elnökei részéről, amelyben az önrendelkezésről szóló elképzelések összehangolását vállalják.
Hogy sok ez vagy kevés, azon lehet vitatkozni, de fölösleges: a Székelyföldön élők számára meglehetősen halovány eredmény ez, hogy finoman fogalmazzunk. Hozzá kell tennünk viszont – és nem csak afféle vigasz gyanánt –, hogy az erdélyi magyar közéleti szereplők megosztottságát ismerve előrelépés az is, ha a három pártelnök egyáltalán egy asztal mellé ül – volt időszak, nem is olyan régen, amikor csak a sajtón keresztül üzengettek egymásnak. Ehhez az állapothoz képest kétségkívül elmozdulás a tegnapi közös nyilatkozat, amelyben valamiféle közös fellépés lehetősége mégiscsak benne rejlik, no meg talán-talán az a szándék is tükröződik, hogy az autonómia témáját ébren tartsák, a román társadalommal pedig párbeszédet kívánnak folytatni – ha mindezt komolyan is veszik, akkor minden bizonnyal látványosabb eredmények is születnek majd.
Erre pedig szükség is van, mert a tegnapi közös nyilatkozat a semminél több ugyan, de az elvártnál kevesebb.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2018-01-09: Közélet - :

Találkozzunk, nyerjünk Sepsiszentgyörgyön (Laptalálkozó, keresztrejtvény-kiértékelő és nyereményjáték )

Január 10-én, szerdán Sepsiszentgyörgyön találkozunk olvasóinkkal. A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében 17 órára várjuk mindazokat, akik a Háromszék munkatársaival szeretnének találkozni, ugyanakkor bemutatjuk munkatársaink legújabb, Kaláka könyvek sorozatban megjelent köteteit. Külön hívjuk hűséges keresztrejtvényfejtőinket, akik között értékes nyereményeket sorsolunk ki, na meg mindazokat, akik részt vennének interaktív nyereményjátékunkban.
2018-01-10: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház ma, valamint 14-én, vasárnap 19 órától a nagyteremben a Lewis Caroll Alice Csodaországban és Alice Tükörországban című meseregényei alapján készült Alice-t (fotó), a Tamási Áron Színház és a sZempöl Offchestra közös produkcióját játssza, rendező: Bocsárdi László. Jegyek a városi kulturális szervezőirodában kaphatóak.
M STÚDIÓ. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház pénteken a Frenák Pál rendezésében készült To_R című előadását játssza 19 órától a Háromszék Táncstúdióban. Az előadásokra érvényesek az Ábel-bérletek, helyet előjegyeztetni, jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában és a www.biletmaster.ro oldalon lehet (telefon: 0267 312 104).