Nehéz év elé néz Kézdivásárhely

2018. január 10., szerda, Közélet
Tegnap reggel alig három percet tartott az új esztendő első kézdivásárhelyi tanácsülése. A rendkívüli testületi ülést összehívó és a napirenden szereplő két határozattervezetet – a 2017/609-es polgármesteri rendelet érvényesítését, illetve a fejlesztésekre vonatkozó költségvetési hiány kiegészítését – ismertető Bokor Tibor polgármester elmondta, az ülés összehívását gyors formai döntés tette indokolttá, amely nem tűrt halasztást, hiszen a pénzügy elvárásának eleget kell tenniük.
A múlt esztendő vége előtt néhány nappal még 414 ezer lejt utaltak át az önkormányzat számlájára, hogy a peres ügyek miatt ki lehessen fizetni a pedagógusok elmaradt bérét, ami a helyi költségvetés szerves része. A múlt évben fejlesztésekre 765 809 lejt költöttek, amit bele kellett foglalni a múlt esztendő büdzséjébe.
Az ülést követően Bokor Tibor polgármester rövid sajtótájékoztatót tartott. Elmondta: amint azt előre látták, az új esztendő nagyon, de nagyon rosszul kezdődött: amióta ő a polgármester, első alkalommal fordul elő, hogy a városháza alkalmazottainak fizetését nem tudták január 8-án folyósítani, de reménykednek abban, hogy 10-én ki tudják adni a fizetéseket. Azt is megtudtuk, hogy a kormány a mai napig nem fizette ki a Helyi Fejlesztési Országos Program részeként elvégzett beruházásokat, 1,3 millió lejjel tartoznak a Vágóhíd utcában dolgozó cégnek, és egy­előre nem ismert az az összeg, amelyből idén gazdálkodhat a céhes város, kérdéses, hogy jut-e pénz fejlesztésre vagy sem. Ha nem kapnak pénzt a Vasút utca befejezésére, kölcsönt vesznek fel, és az utcajavítás végére idén pontot tesznek – tudtuk meg az elöljárótól.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 203
szavazógép
2018-01-10: Közélet - Fekete Réka:

Az új évben sincs kormánytízórai

Eltelt a tanév közel fele, de a háromszéki óvodások és iskolások még egyetlen nap sem kaptak ingyen tejet, kiflit, zöldséget és gyümölcsöt, a tizenöt éve működő tízóraiprogram tavaly augusztusi módosítása egyelőre nem haladást, hanem visszafejlődést hozott e tekintetben. Henning László, a megyei önkormányzat alelnöke lapunknak azt mondta, a programra vonatkozó korábbi négyéves szerződésük lejárt 2017 júliusában, újat pedig még nem köthettek, várják, hogy a mezőgazdasági minisztérium közzétegye az új jogszabály szerinti közbeszerzési feladatfüzetet.
2018-01-10: Közélet - :

Közepes hanyagság (Sepsiszentgyörgy)

Elszámolták magukat a sepsiszentgyörgyi városházán, nem annyira elhanyagolt a főposta – volt Hungária Szálló – épülete, hogy 400 százalékos adót tudjanak rá kivetni: az állapotát felmérő pontrendszer alapján csak 300 százalékot róhatnak a jobb sorsra érdemes műemlék tulajdonosára.