Jövedelemadó-csökkenés Mennyit veszítenek az önkormányzatok /2./

2018. január 11., csütörtök, Közélet
Alapos számításokba merülve kezdik az évet a háromszéki önkormányzatok, miután január elsejétől tizenhat százalékról tízre mérsékelte a kormány a személyi jövedelemadó mértékét: a bevételi kiesés megállapítása mellett a Tudose-kabinet által ezen a téren javasolt költségvetés-kiegyensúlyozási képlet miatt is fájhat a fejük. Utóbbi szerint a kormány elviekben megtéríti az adócsökkentés miatti kiesést, azzal a kiegészítéssel, hogy visszatartja az erre a célra szánt pénzből annak az összegnek a felét, amely az illető önkormányzat számláján mint többlet szerepelt 2016-ban. A rendelkezés hatásairól a városi és községi elöljárókat kérdeztük, sorozatunk második részében a kézdiszékieket.
  • Ebben az évben Bereck is kevesebb pénzből gazdálkodhat. A szerző felvétele
    Ebben az évben Bereck is kevesebb pénzből gazdálkodhat. A szerző felvétele
  • Borulátó a torjai polgármester
    Borulátó a torjai polgármester

A személyi jövedelemadó csökkenése Felső-Háromszéken legnagyobb mértékben a céhes város idei költségvetését érinti, ugyanakkor kisebb, de jelentős bevételcsökkentést eredményez azokban a nagyobb községekben, ahol nagyobb ipari létesítmények, illetve több áfafizető vállalkozás működik. Kézdivásárhely mellett Torja a másik nagy vesztes. A megkérdezett polgármesterek úgy látják, a kormány a jól teljesítő önkormányzatokat bünteti, azok jártak, járnak jól, akik kevésbé hatékonyan dolgoztak.
„A céhes város jövő évi költségvetését rendkívül súlyosan érinti a személyi jövedelemadó csökkentése, hiszen az eddig érvényes törvénykezés szerinti visszaosztásból tizennégy millió lej folyt be a helyi költségvetésbe, idén csak nyolcat kapunk, így hatmillió lejjel kevesebből leszünk kénytelenek gazdálkodni” – nyilatkozta érdeklődésünkre Bokor Tibor polgármester. Az elöljáró szerint az intézkedés elsősorban a beruházásokat érinti, a megemelt béreket, ha késve is, de mindenképpen ki kell fizetni, az egyetlen tétel, ahonnan el lehet venni pénzt, a beruházás. Bokor Tibor szerint a Tudose-kormány kompenzációs megoldása csak mese, porhintés, és azokat az önkormányzatokat érinti hátrányosan, amelyek 2016-ban pályázatok önrészére pénzt takarítottak meg, ám most azoknak az összegeknek a felét visszatartják.
Cseh József, Gelence polgármestere szerint az áfacsökkenés Kézdiszék legnagyobb községét is érinti, ha még nem is végeztek pontos számvetést, azt már tudják, semmiképpen sem akkora a veszteségük, mint a nagyvárosoknak.
Dimény Zoltán, Bereck polgármestere azon a véleményen van, hogy ha a jövedelem utáni adóból nagyobb összeg kerül az önkormányzat kasszájába, akkor „Páké üti Barátost”, ellenben az áfa utáni visszaosztásból sokat veszít a község, Bereck közel hét és fél millióval kap kevesebbet, mint tavaly.
Brandus-Dendyuk Szilvesz­ter, Ozsdola polgármestere elmondta: először fordult elő, hogy nem tudtak fizetést adni a hivatal alkalmazottjainak a megszokott időben. A béreket csak a múlt év végén megmaradt többletből tudják meghitelezni, ám ezt, ha beindul az adófizetés, visszautalják az illető számlára. Arra a kérdésünkre, hogy a jövedelemadó-csökkenés mi­lyen mértékben érinti a helyi költségvetést, az elöljáró még nem tudott pontos választ adni.
Daragus Attila, Torja elöljárója borúlátó az idei költségvetést illetően, hiszen Torja 890 ezer lejjel kap kevesebbet, mint az előző esztendőben, ami a költségvetésük nyolcvan százalékát jelenti. Szerinte sem normális, hogy azokat a településeket büntesse a kormány, amelyek jól gazdálkodtak, és átvittek a 2017-es évre előző évben félretett összegeket, hogy pályázni tudjanak, így járt Torja is, ahonnan 890 ezer lejt vett vissza a kormány. Ekkora fejetlenséget rég nem tapasztaltam, hiszen nem normális, hogy azok járjanak jól, akik rosszul sáfárkodtak a pénzzel – mondotta Daragus Attila.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-01-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 5
szavazógép
2018-01-11: Közélet - Hecser László:

Hol szabad ülésezni? (Barót )

Barót városi tanácsa az új év első, kedd délutáni tanácsülését is ott tartotta, ahol az óévet búcsúztatta: a polgármesteri hivatal tőszomszédságában, a Gaál Mózes Általános Iskola egyik ülésteremmé átalakított tantermében – szóvá is tették ezt.
2018-01-11: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Védjenek meg a belügytől

Két gyermeket, egy ötéves kislányt és kilencéves bátyját zaklatott egy rendőr Bukarestben, és pár nappal a történtek után a romániai közbeszédben mégsem az a fő kérdés, hogy mi lesz velük, hogyan segíti őket lelki egyensúlyuk visszanyeréséhez az illetékes állami szerv, vagy mit tesz a másik, erre hivatott hatóság a hasonló esetek megelőzésére, hanem az, hogy Mihai Tudose kormányfő vagy – Carmen Dan belügyminiszteren keresztül – Liviu Dragnea nyeri-e meg a legújabb politikai csatát a szociáldemokrata párton belül.