Kommandói iskola Kormánypénzből építkezhetnek

2018. január 11., csütörtök, Közélet
Áttörést hozott december a kereken egy éve leégett kommandói iskola újjáépítése ügyében, a község önkormányzata ugyanis aláírta a Regionális Fejlesztési, Közigazgatási és Európai Alapokért Felelős Minisztériummal a Helyi Fejlesztések Országos Programjában igényelt teljes összeggel kapcsolatos támogatási szerződést. A köz­ségháza már neki is látott a közbeszerzési eljárás előkészítésének.

Érdeklődésünkre Opra Béni János, Kommandó alpolgármestere megerősítette, hogy az év vége előtt sikerült aláírniuk a szaktárcával a megállapodást a Horn Dávid Általános Iskola új épületének megépítéséhez szükséges teljes – 3,8 millió lejnyi – összegről. Az alpolgármester hozzátette, már nekiláttak a közbeszerzési eljáráshoz szükséges iratcsomó összeállításának, a dokumentumok nagy része megvan, így várhatóan két héten belül a tenderfüzet felkerülhet az egységes elektronikus közbeszerzési rendszer honlapjára.
Reményeik szerint a közbeszerzési eljárás nem húzódik el, és már tavasz folyamán elkezdődhet az építkezés.
Opra Béni János azt is elmondta, a múlt év januárjában bekövetkezett tűzeset óta folyamatosan érkeztek a támogatások az iskolaépítésre, tudomása szerint eddig mintegy kétszázezer lejnyi gyűlt össze a Kommandóért Egyesület számláján. Ehhez hozzájönnek még a magyarországi és helyi könyvadományok, valamint azok a (egyebek mellett egy építkezési, illetve egy számítástechnikai vállalattól érkező) természetbeni felajánlások, melyekről még tavaly márciusban volt szó.
Mint arról beszámoltunk, az egykori alapítója nevét viselő kommandói általános iskola épülete 2017. január 9-én délután gyulladt ki egy kéményből kipattant szikra nyomán, és a helyiek, valamint a tűzoltók erőfeszítései ellenére az épület nagyjából fele – beleértve a könyvtárat (több mint kilencezer kötettel), a számítástechnika-termet, tanári szobát, az archívumot és pár tantermet – megsemmisült. A tűzvészt követő felmérés ugyanakkor megállapította, hogy ha nem is közvetlenül, de az épület többi részében is kárt tett a tűz, így végül egy új ingatlan felhúzása mellett döntött a megyei és a kommandói önkormányzat. Az új iskolaépületre vonatkozó előtanulmány márciusra elkészült, a befektetés az akkori becslés szerint 3,5 millió lejre rúgott volna. A szükséges összeget a kommandói önkormányzat a fejlesztési minisztérium helyi fejlesztések programjának második kiírásán szándékozta biztosítani. A megvalósíthatósági tanulmány és a látványterv is elkészül határidőre, a pályázatot be is nyújtották, végül 3,8 millió lej értékben. Felmerült ugyanakkor, hogy amennyiben a központi költségvetésből nem jut támogatás, a megyei önkormányzat saját forrásokból biztosítja az ingatlan megépítéséhez szükséges összeget. A pályázással párhuzamosan gyűjtés indult a tanintézet felszereléséhez szükséges pénz előteremtéséért, mások mellett az RMDSZ országos kampányt szervezett e célból, a bukaresti Gyermek Vígszínház (Opera Comică pentru Copii) a sepsiszentgyörgyi balettelőadásának teljes bevételét ajánlotta fel. Sok helyről (Magyarországról és Romániából) civil szervezetektől, intézményektől, magánszemélyektől érkezett ugyanakkor több ezer kötetre rúgó könyvadomány – román és magyar nyelvű – a porig égett könyvtár állományának pótlására.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-01-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2018-01-11: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Védjenek meg a belügytől

Két gyermeket, egy ötéves kislányt és kilencéves bátyját zaklatott egy rendőr Bukarestben, és pár nappal a történtek után a romániai közbeszédben mégsem az a fő kérdés, hogy mi lesz velük, hogyan segíti őket lelki egyensúlyuk visszanyeréséhez az illetékes állami szerv, vagy mit tesz a másik, erre hivatott hatóság a hasonló esetek megelőzésére, hanem az, hogy Mihai Tudose kormányfő vagy – Carmen Dan belügyminiszteren keresztül – Liviu Dragnea nyeri-e meg a legújabb politikai csatát a szociáldemokrata párton belül.
2018-01-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kevesebben kapnak támogatást (Fűtéspótlék)

Látványosan csökkent a fűtéspótlékkérések száma Sepsiszentgyörgyön, a városháza közösségfejlesztési irodájában az előző télhez képest kétharmadával kevesebb igénylést jegyeztek.